Rabobank leent minder uit en krijgt minder spaargeld

Een bijdrage aan de redding van SNS drukte de winst van Rabobank. De bank verstrekte ook minder hypotheken.

Minder mensen hebben het afgelopen half jaar spaargeld bij de Rabobank gestald. Daarnaast daalde ook het door de bank verleende krediet aan particuliere klanten. Dat blijkt uit de presentatie van de halfjaarcijfers vanochtend.

De winst over het afgelopen half jaar daalde licht met 3 procent tot 1,08 miljard euro. De winst werd volgens de Rabobank vooral gedrukt door de eenmalige resolutieheffing van 214 miljoen euro. Die heffing werd door de Staat opgelegd aan de Nederlandse bankensector als bijdrage aan de redding van SNS Reaal.

Volgens de Rabobank kwam de daling van de kredietportefeuille doordat een deel van de klanten vervroegd hun hypotheek aflosten. Hierdoor daalde portefeuille van 303,1 miljard naar 298,8 miljard euro. Het toevertrouwde spaargeld daalde de afgelopen periode met 3,2 miljard naar 323 miljard euro. Dat is een groot contrast met concurrent ING waar de afgelopen periode de kredietverlening juist sterk groeide en er ook heel veel spaargeld binnenkwam.

Het economisch herstel zette volgens de Rabobank in het tweede kwartaal van dit jaar door, na een zwak eerste kwartaal. Het herstel komt van de export en bedrijfsinvesteringen.

Toch houdt de Rabobank nog steeds last van waardedalingen in het commercieel vastgoed. Door de crisis is die sector hard getroffen. Het verlies van de vastgoedtak van de Rabobank kwam uit op 90 miljoen euro. In de zelfde periode vorig jaar bedroeg dat verlies nog 189 miljoen euro.

Het verlies werd opnieuw veroorzaakt door afschrijvingen bij FGH Bank, het onderdeel van de Rabobank dat commercieel vastgoed financiert. In totaal moest de Rabobank het afgelopen half jaar voor 1,188 miljard euro aan voorzieningen nemen op slechte kredieten. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 1,11 miljard euro aan voorzieningen die vorig jaar werden getroffen in de eerste zes maanden.

De bank verwacht dat het economisch herstel de komende zes maanden doorzet. Alleen het handelsconflict met Rusland vormt een onzekere factor, zegt de bank. Russische sancties „kunnen een negatieve impact hebben op een aantal van onze zakelijke klanten en kunnen daarmee ook de resultaten van de Rabobank in beperkte mate negatief beïnvloeden”, aldus de bank.