Politie in Indonesië gebruikt traangas bij hooggerechtshof

De Indonesische politie heeft traangas gebruikt tegen de betogers bij het hooggerechtshof. Dat schrijft persbureau Novum. Het Hof moet vandaag uitspraak doen over de geldigheid van de presidentsverkiezingen van vorige maand.

Een Indonesische politieman wast zijn gezicht om het traangas uit zijn ogen te krijgen, bij de protesten bij het hooggerechtshof in Jakarta. Foto Reuters / Beawiharta

De Indonesische politie heeft traangas en waterkanonnen gebruikt tegen de duizenden demonstranten bij het hooggerechtshof in Jakarta, meldt persbureau AFP. De rechtbank moet vandaag uitspraak doen over de geldigheid van de presidentsverkiezingen van vorige maand.

De betogers zijn aanhangers van Prabowo Subianto, die de verkiezingen verloor. Sommigen hadden stokken bij zich. Volgens de politie hielden de protestanten te weinig afstand tot het streng bewaakte gerechtsgebouw.

Prabowo Subianto: ‘massale verkiezingsfraude’

Subianto zegt dat er bij de verkiezingen massaal fraude is gepleegd. Volgens Subianto (en zijn legertje advocaten) zijn miljoenen stembiljetten verdwenen, maar internationale waarnemers zeggen dat de verkiezing gewoon geldig is.

Prabowo Subianto.

Prabowo Subianto. Foto AFP / Romeo Gacad

politiemensen opgesteld rond Jakarta

Volgens ooggetuigen ramden de demonstranten vier trucks in de opgestelde veiligheidsbarrières, kort nadat de rechtszaak begon. Er vielen een aantal gewonden. Ongeveer 50.000 politiemensen en militairen staan klaar rond de hoofdstad om in te grijpen als de ongeregeldheden uit de hand lopen. Een aantal scholen en kantoren sloten eerder, als voorzorgsmaatregel.

Onze correspondent Melle Garschagen is bij de rechtszaak:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Ja! Na 1.5 uur besluiten de rechters 30 min te schorsen. Zo moet Indonesië nog langer wachten (voor de verandering) op een nieuwe president
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Rechters Indonesisch constitutioneel hof maken begin voorlezen vonnis, terwijl Prabowo-aanhangers buiten demonstreren.

Experts zien de zaak als een poging van Subianto om gezichtsverlies te voorkomen. Ook bij eerdere verkiezingen gebeurde dit al, maar de rechtbank heeft de presidentsverkiezingen nooit opnieuw laten houden.

Joko Widodo, winnaar van de verkiezingen, kreeg ruim 53 procent van de stemmen; Subianto behaalde ruim 46 procent.

    • Sterre van der Hee