Oud-premier Roemenië voorwaardelijk vrijgelaten

Oud-premier van Roemenië Adrian Nastase praat met de media.
Oud-premier van Roemenië Adrian Nastase praat met de media. Reuters / Bogdan Cristel

De voormalige premier van Roemenië, Adrian Nastase, is voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Hij heeft een derde van zijn gevangenisstraf van 4,5 jaar erop zitten. Dat meldt persbureau Reuters.

Nastase werd begin dit jaar veroordeeld tot corruptie. Tijdens zijn premierschap tussen 2000 en 2004 had hij voor 630.000 euro aan Chinese bouwmaterialen en luxeartikelen (volgens het persbureau AFP variërend van bronzen beeldjes tot plastic fruit) ontvangen van de Roemeense aannemer Irina Jianu. In ruil daarvoor benoemde hij Jianu tot hoofd van de landelijke bouwinspectie. Jianu had maar liefst tien containers nodig om alle spullen vanuit China naar Roemenië te verschepen.

In Roemenië hoeven 60-plussers maar een derde van hun straf uit te zitten, mits ze zich goed gedragen en ze zijn veroordeeld tot minder dan tien jaar gevangenisstraf. Nastase werd in 2012 ook al veroordeeld voor corruptie. Enkele uren na zijn veroordeling deed hij een vermoedelijke zelfmoordpoging. Na een nekschot werd hij bloedend naar het ziekenhuis afgevoerd.

De EU heeft herhaaldelijk zorgen geuit over het falen van Roemenië en Bulgarije om hooggeplaatste criminelen achter de tralies te krijgen. Dat zijn de twee armste lidstaten, sinds 2007 lid van de EU maar nog altijd niet toegetreden tot de Schengenzone.

    • Mirjam Remie