OM start strafrechtelijk onderzoek naar foto’s van Geenstijl.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk onderzoek naar foto’s van Geenstijl.nl. Op de beelden is het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen over dat van de Amerikaanse journalist James Foley geplakt.

De redactie van GeenStijl.
De redactie van GeenStijl. Foto ANP / Koen Suyk

Het Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk onderzoek naar foto’s van de blog Geenstijl.nl. Dat meldt het OM op de website. Op de foto is het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen over dat van de Amerikaanse journalist James Foley geplakt.

Het OM is het onderzoek gestart “op grond van bedreiging van een bestuurder”.

De beelden van Geenstijl.nl zijn screenshots van een propagandafilmpje van IS, waarin Foley door een strijder wordt onthoofd.

De redactie heeft inmiddels in de eigen kenmerkende stijl gereageerd op de website:

GeenStijl staat met een draaiende camera bij het OM Den Haag voor de deur om verhaal te halen bij persvoorlichter Ilse de Heer, maar persvoorlichter Ilse de Heer van het OM Den Haag weigert ieder commentaar.

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, vindt de actie van het OM “krankjorem”. Daar sluit Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, zich bij aan:

Twitter avatar thomasbruning thomas bruning @pieterkleinrtl: Krankjorem. Heeft ’t OM geen andere prioriteiten? #persvrijheid #vrijheidvanmeningsuiting #geenstijl @nvj

Ilse de Heer, woordvoerder van het OM, zegt tegen nrc.nl dat er geen klacht over de foto is ingediend. Het initiatief voor het onderzoek kwam van iemand bij het OM zelf.

Die heeft de foto gesignaleerd, en toen is besloten een onderzoek in te stellen.

De Heer benadrukt dat er nog niets is vastgesteld en dat er nog geen beslissingen zijn genomen. Op de tweets van Bruning en Klein reageert ze:

Er is natuurlijk vrijheid van meningsuiting, maar ook daar zijn grenzen aan. Nu is de vraag: heeft de journalist zo’n strafrechtelijke grens overschreden? Daar gaan we nu naar kijken.

Wanneer het onderzoek moet zijn afgerond, is niet bekend.