Nederlandse helmen en kogelvrije vesten naar Iraakse Koerden

Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders in de buurt van Mosul. AFP / Ahmad al-Rubaye

De Koerden in Irak die strijd leveren met de Islamitische Staat (IS) kunnen zich binnenkort uitrusten met in elk geval duizend kogelwerende vesten en gevechtshelmen, zo meldt Frans Timmermans.

Met de duizend vesten en duizend helmen moeten de pehsmerga-troepen beter in staat zijn zich te verdedigen tegen aanvallen van IS, aldus de minister (PvdA) van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse bijdrage moet zo voorkomen dat het geweld zich over Iraaks Koerdistan verspreidt.

Militaire steun VS en EU

Vorige week kregen de peshmerga al militaire steun vanuit de Verenigde Staten, die de oprukkende IS met luchtaanvallen probeerde af te stoppen. Onze correspondent Marloes de Koning eerder deze week:

“Terwijl het Amerikaanse leger luchtaanvallen uitvoert om IS te verzwakken, wordt het grondoffensief gedaan door samenwerkende Koerden uit Irak, Syrië en Turkije. De Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders redden het niet zonder steun van geharde Koerden uit beide buurlanden. Die vechten al twee jaar in Syrië tegen IS.”

Vrijdag kwamen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel overeen de peshmerga-strijders te bewapenen. Het besluit was uitzonderlijk: de EU-lidstaten hadden eerder in de afgelopen week elkaar al toestemming gegeven wapens te sturen; nieuw was de uitgesproken politieke steun hiervoor van alle 28 lidstaten.

    • Jules Seegers