Nederlandse siert Vogue

Foto William Lords

Dat er een fotomodel op de cover van de Amerikaanse Vogue staat, is bijzonder. Het machtigste modeblad ter wereld kiest doorgaans voor actrices. Een model dat bovendien pas een jaar internationaal actief is, is helemaal uitzonderlijk. Maar Imaan Hammam is het gelukt: het 17-jarige Nederlandse model siert de cover van het septembernummer, de dikste en belangrijkste editie van het jaar.

Het heuglijke nieuws behoeft nuancering: Hammam deelt de cover met acht andere modellen. Bovendien is het een zogenaamde fold-out cover, waarbij ze achter de vouw is geplaatst. Niettemin: een wapenfeit.

Hammam, van Marokkaans/ Egyptische afkomst, werd vier jaar geleden ontdekt in Amsterdam. Het afgelopen jaar opende ze een show van Givenchy, en stond ze zes keer in de Amerikaanse Vogue, een van de weinige modebladen die een divers beeld laat zien.

De meeste gebruiken bijna uitsluitend blanke modellen. Dat haar succes bijdraagt aan een minder witte modewereld, vindt Hammam „cool”, zei ze in juni in deze krant. „Blonde meisjes zijn heel mooi, maar het is tijd voor verandering.”

    • Milou van Rossum