Israël doodt militaire leiders Hamas

Israël boekte succes met de uitschakeling van drie Hamas-leiders. Netanyahu vergelijkt Hamas met terreurgroep IS.

Drie leiders van Hamas zijn omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook. Dat heeft de Palestijnse beweging gisteren gezegd. Mohammed Abu Shamaleh, Mohammed Barhoum en Raed al-Attar kwamen om bij een aanval op een doelwit in de buurt van de zuidelijke stad Rafah. De drie zouden hoge posities hebben bekleed bij de al-Qassambrigade, de militaire tak van Hamas.

De Palestijnse politie meldde dat de luchtaanval aan zes mensen het leven heeft gekost. Bij de aanval werd een vier verdiepingen tellend gebouw verwoest. Onder het puin zouden nog tientallen mensen liggen.

Gisteren had Israël al gepoogd om een andere Hamas-leider, Mohammed Deif, te doden. Bij een raketaanslag op diens huis zijn volgens Hamas alleen zijn vrouw en kind om het leven gekomen.

De strijd in de Gazastrook is de afgelopen dagen weer opgelaaid nadat vredesonderhandelingen in de Egyptische hoofdstad Kairo niets hadden opgeleverd. Israël eiste volledige ontwapening van Hamas en andere Palestijnse facties. Het belangrijkste punt voor Hamas was de opheffing van de blokkade van de Gazastrook. Israël greep een raket die werd afgevuurd vanuit de Gazastrook aan om de beschietingen te hervatten.

De Israëlische premier Netanyahu heeft Hamas gisteren vergeleken met de terreurbeweging IS, die actief is in Irak en Syrië. „Hamas is IS; IS is Hamas. Ze zijn de vijanden van vrede; ze zijn de vijanden van alle geciviliseerde landen. Ik geloof dat ze de vijanden zijn van de Palestijnen.”

Netanyahu refereerde aan de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door IS. „Het toont het barbarisme, de wreedheid van die mensen. Wij worden geconfronteerd met dezelfde wreedheid.” Israël is „vastbesloten om de militaire operatie voort te zetten op alle mogelijke manieren zolang als nodig is”.

De militaire operatie in de Gazastrook, die vorige maand begon, was mede het gevolg van de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever. Israël houdt Hamas verantwoordelijk, een beschuldiging die de Palestijnse organisatie altijd heeft ontkend.

Maar volgens de Israëlische krant Haaretz heeft een hooggeplaatste Hamas-functionaris gisteren toegegeven dat de militaire vleugel van zijn organisatie wel degelijk verantwoordelijk was voor de ontvoering en de moord. De functionaris, Salach al-Aruri, zou op een conferentie van het Wereldverbond van Moslimgeleerden, in Istanbul, hebben gezegd dat de actie een steunbetuiging was aan Palestijnse gevangenen die in hongerstaking waren gegaan.

Aruri heeft zestien jaar in de Israëlische gevangenis gezeten. Nadien werd hij verbannen uit Israël, waarna hij domicilie koos in Turkije. Vanuit dat land zou hij nog steeds een belangrijke rol vervullen bij het rekruteren van Hamas-strijders.