Hollande heeft nieuwe uitdager op centrum-rechts

Franse presidentskandidaat

De 69-jarige Franse oud-premier Alain Juppé kondigde gisteren tot verrassing van zijn eigen partij aan dat hij zich kandidaat stelt om in 2017 François Hollande op te volgen als president.

Frankrijk begint zijn rentrée politique, de traditionele hervatting van het politieke bedrijf na de zomervakantie, met beweging op rechts. Oud-premier Alain Juppé, een van de meest ervaren politici van de centrum-rechtse oppositiepartij UMP, heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2017.

De 69-jarige Juppé verraste gisteren de media én zijn politieke concurrenten met de bekendmaking van zijn kandidatuur op zijn blog. De UMP van de oud-president Nicolas Sarkozy verkeert in een diepe, aanhoudende crisis. Juppé leidt nu samen met de twee andere oud-premiers, François Fillon en Jean-Pierre Raffarin, tijdelijk de partij die afgelopen voorjaar bijna uit elkaar viel door een ernstig fraudeschandaal. Voorzitter Jean-François Copé moest toen het veld ruimen.

Het triumviraat van de UMP-zwaargewichten moest rust brengen in de partij, die bij de Europese verkiezingen bovendien werd verslagen het rechts-nationalistische Front National. Maar Juppé’s kandidatuur dreigt verdere verdeeldheid te zaaien: ook Fillon en Sarkozy azen op het presidentschap. De kwakkelende socialistische president François Hollande is nu halverwege zijn ambtstermijn, maar de UMP kan maar niet van zijn zwakte profiteren.

De mastodont Juppé was in de jaren negentig de eerste premier van zijn grote leermeester, president Jacques Chirac. Eerder, onder de socialistische president Mitterrand, had Juppé gediend als minister van Buitenlandse Zaken – een post die hij onder Sarkozy nogmaals zou bekleden, na eerder de ministeries van Milieu en Defensie te hebben geleid.

Op zijn lange cv heeft Juppé ook nog het burgemeesterschap van Bordeaux staan, een functie die hij al sinds 1995 bekleedt (ook tijdens zijn ministerschappen, een typisch Franse praktijk waaraan binnenkort een einde komt). Bordeaux laat in het stagnerende Frankrijk relatief goede economische cijfers zien.

Allemaal sterke punten, maar Juppé wordt ook geplaagd door het verleden. Hij moest in 2004 een jaar lang al zijn functies opgeven als gevolg van een veroordeling die hem nu, als presidentskandidaat, weer kan gaan achtervolgen. Juppé werd door de rechter schuldig bevonden aan het creëren van fictieve banen in het Parijse stadhuis onder burgemeester Chirac (1977-1995). Hij was toen Chiracs kabinetschef.

De veroordeling van 2004 doet afbreuk aan het imago dat de politicus koestert: dat van wijze reus die boven het gekonkel binnen de UMP staat. Met dit ‘degelijke’ imago van verzoener probeert Juppé de grillige Sarkozy op afstand te houden. Sarkozy, die nog altijd een sterke aanhang heeft in de partij, werd onlangs door onderzoeksrechters verhoord in een corruptiezaak.

    • Mark Beunderman