Hiddink selecteert Van der Vaart en Pieters

Bondscoach Guus Hiddink heeft gisteren zijn voorselectie bekendgemaakt voor de oefenwedstrijd tegen Italië en het eerste EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië. De opvallendste geselecteerden: Rafael van der Vaart, Erik Pieters, Jeroen Zoet en Gregory van der Wiel. Zij waren er op het WK in Brazilië niet bij.

Conform zijn woorden tijdens zijn presentatie heeft de nieuwe bondscoach weinig verrassende keuzes gemaakt. Alleen het selecteren van Pieters is echt opvallend. Temeer omdat de linksachter de vervanger is van Terence Kongolo, één van de twee WK-gangers die niet werden geselecteerd. De andere is Jonathan De Guzman, de middenvelder die gisteren zijn transfer van Swansea City naar het Italiaanse Napoli afrondde. Hij is niet fit.

Pieters kwam augustus vorig jaar voor het laatst uit voor Oranje. Dat was tijdens een oefentrip in Azië. Voor en na die twee duels kwam de speler van Stoke City niet voor in de plannen van Louis van Gaal, de voorganger van Guus Hiddink. „Het gaat weliswaar om de voorlopige selectie, maar het is een kans te laten zien wat ik in huis heb”, reageerde Pieters tegenover VI.

Voor Van der Vaart (HSV) en Van der Wiel (PSG) betekent de selectie een nieuwe kans om te laten zien dat zij weer helemaal fit zijn. Dat waren zij voor het WK niet. Hiddink maakt zijn definitieve selectie volgende week vrijdag bekend. De donderdag erna oefent Oranje in Bari tegen Italië, waarna op dinsdag 9 september de eerste EK-kwalificatiewedstrijd volgt, uit tegen Tsjechië. (NRC)