Het Zweedse duo The Knife stopt ermee

Ze stoppen ermee, The Knife. Na vijftien jaar vindt het Zweedse electro-duo het wel welletjes geweest. Dat maakten broer en zus vanavond op informele wijze bekend.

Op de website van The Knife staat: ‘we are doing our last tour’. Maar een uitleg volgt er niet. Dat voedde algauw de geruchten. Even later kwam de bevestiging, in een interview in online cultuurmagazine Dazed. Karin Dreijer zegt daarin:

“Als we klaar zijn met onze tour in november stoppen we ermee, het is onze laatste tour. We hebben daarna geen verplichtingen meer, en het moet altijd en alleen voor de lol zijn.”

Vorig jaar Lowlands

The Knife bracht in 2001 zijn eerste plaat uit. Het vierde en laatste album, Shaking the Habitual, van het duo verscheen vorig jaar. In Nederland wisten de twee geen hits te scoren, maar de band stond vorig jaar wel op Lowlands. In 2003 scoorde José González een hit met Heartbeats, een cover van het gelijknamige nummer van The Knife.

Wat gaat het duo van The Knife nu doen?

Karin Dreijer:

“Pas als we klaar zijn met de laatste tour in november, ga ik nadenken over wat ik hierna ga doen.”

Olof Dreijer:

“In september zal ik verdergaan met werken met Houwaida Hedfi. Ik ga haar nieuwe album mixen en produceren. Ze is een fantastische componist en speelt alle soorten percussie-instrumenten. Het is hele bijzondere muziek! We hadden laatst een gig samen op het Clandestino Festival.”

    • Mirjam Remie