Half miljoen naar humanitaire hulp van de VN in Oekraïne

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ontmoet de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, voor aanvang van het duel tussen Zorja Loehansk en Feyenoord in de voorrondes van de Europa League.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ontmoet de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, voor aanvang van het duel tussen Zorja Loehansk en Feyenoord in de voorrondes van de Europa League. ANP / Tatyana Zenkovich

Het kabinet trekt een half miljoen euro uit voor het humanitaire hulpprogramma van de Verenigde Naties in Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vandaag bekendgemaakt in Kiev, waar hij op werkbezoek is. Hij stelde dat Nederland “bezorgd” is over de situatie in het land.

Een woordvoerder van Timmermans kan niet bevestigen dat er ook hulp is toegezegd bij de wederopbouw van de infrastructuur, zoals de Oekraïense regering eerder meldde. De exacte besteding van het hulpgeld moet nog worden bepaald, aldus de woordvoerder. Nederland doneerde eerder al tweehonderdduizend euro aan het Rode Kruis. Timmermans sprak vandaag met de hulporganisatie over de voortgang van de humanitaire hulp.

Timmermans sprak ook Oekraïense ambtsgenoot

De politicus had ook een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin. Timmermans heeft met Klimkin niet alleen over de crisis in het land gesproken, maar ook over de ramp met vlucht MH17. De politici hebben volgens de Oekraïense regering nogmaals de noodzaak benadrukt om met spoed het onderzoek naar de crash af te ronden en de verantwoordelijken daarvoor te berechten.

De politicus woont vanavond in Kiev de play-offwedstrijd in de Europa League tussen Zarja Loehansk en Feyenoord bij. De wedstrijd wordt in Kiev gespeeld omdat Zarja Loehansk uit het door separatisten beheerste oostelijk deel van Oekraïne komt. (Novum)