Gerechtshof Indonesië: uitslag verkiezingen geldig

Het Indonesische gerechtshof heeft besloten dat politicus Joko Widodo definitief tot president kan worden benoemd. De rechter wees aantijgingen van fraude door zijn tegenstander Prabowo Subianto, af.

Aanhangers van de verliezende presidentskandidaat Prabowo Subianto voor de politie bij het hooggerechtshof in Jakarta. Reuters / Darren Whiteside

Het Indonesische hooggerechtshof heeft besloten dat politicus Joko Widodo definitief tot president kan worden benoemd. De rechter wees aantijgingen van fraude door zijn tegenstander Prabowo Subianto, af.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Na een vonnis van 6 uur en 30 min. besluit het Indonesische constitutioneel hof dat de verkiezingen geldig zijn. Joko Widodo is de winnaar.

Het vonnis maakt een einde aan onzekerheid over de overwinning van de voormalige gouverneur van Jakarta. In oktober zal hij worden ingehuldigd als president van een van de drukst bevolkte landen ter wereld.

Sabianto diende een klacht in bij het Constitutionele Hof over grootse fraude bij de verkiezingen. In een lange uitspraak wees een negenkoppige jury zijn aantijgingen af. Daarmee sluit het gerecht zich aan bij uitspraken van internationale waarnemers, die menen dat de verkiezingen gewoon geldig zijn. Experts zien de zaak als een poging van Subianto om gezichtsverlies te voorkomen. Joko Widodo, winnaar van de verkiezingen, kreeg ruim 53 procent van de stemmen; Subianto behaalde ruim 46 procent.

Vanmorgen raakten zijn aanhangers slaags met de politie voor de rechtszaal in het centrum van Jakarta. De Indonesische politie zette daarbij traangas en waterkanonnen in.

    • Mirjam Remie