Gelijke behandeling op het internet! Vindt Netflix

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De strijd over gelijke behandeling op het internet gaat deze zomer door. Net neutrality is geen garantie: internet service providers– in de VS veelal grote kabelbedrijven - dwingen sommige klanten om hogere tarieven te betalen. Zo ontstaat er een online-klassesysteem, en dat vindt Reed Hastings verkeerd.

De oprichter en topman van videodienst Netflix ging eerder dit jaar tandenknarsend akkoord met hogere tarieven om de vlotte live streaming van series en speelfilms te garanderen. Maar dat was in feite afzetterij, zegt Hastings in een opinie-artikel op Wired.com.

Gelijke snelheden en prijzen voor iedereen, betoogt hij. Om die reden spreekt Hastings zich als een van de eerste toplieden luid en duidelijk uit tegen de voorgenomen fusie van de kabelgiganten Time Warner Cable en Comcast. Met dat samengaan zou een onaantastbare monopolist ontstaan.

Foute boel, zegt Hastings, het zal innovatie en vooruitgang tegenhouden: “De volgende Netflix maakt geen schijn van kans als de grootste Amerikaanse internetaanbieders mogen samengaan, of extra toeslag mogen eisen van content-bedrijven die hun klanten proberen te bereiken.”

Twitter avatar thetechblock The Tech Block Netflix CEO Reed Hastings: We must stop the tyranny of big ISPs—before it’s too late http://t.co/oc4ot8MWYn http://t.co/5rLze48QuY

Warrens ‘simpele vergissing’

Warren Buffett is een geliefd orakel. Geen belegger is ooit zo succesvol geweest. Zijn beleggingstips hebben talloze aandeelhouders verrijkt. En hij is zo gewoon en aardig!

Desondanks moet ook Berkshire Hathaway, Buffetts miljardenconglomeraat van bedrijven, zich aan de wet houden. Doet hij dat niet, dan wordt ook Buffett vervolgd, om uiteindelijk een fikse schikking (bijna 900 duizend dollar) te treffen met de Federale handelscommissie.

Een investering van honderden miljoenen dollars in een bedrijf waarin Berkshire al grootaandeelhouder was, had bij Justitie gemeld moeten worden. De antitrustregels zijn duidelijk, zoals ABC News schrijft. De goeie ouwe Buffett deed de opwinding af als ‘een simpele vergissing’.

Cyberveiligheid opnieuw geschonden

Ooit is iedereen de pineut. Nu weer UPS: bij 51 vestigingen in 24 staten zijn klantgegegevens gestolen, bericht CNET. Een moeilijk te traceren malware was geïnstalleerd in het computersysteem.

Na winkelketens als Target, Neiman Marcus, Michaels Stores en restaurantketen P.F. Chang’s is UPS het zoveelste slachtoffer van criminele hackers. Cyber security is inmiddels big business, voor de boosdoeners en ook voor de groeiende branche van ondernemingen die er - tegen betaling - tegen optreden.

Namen, adressen, creditcardgegevens: allemaal gepikt. Zeker weten wie getroffen is? Lastig. Voorlopig biedt UPS alleen maar excuses aan. “We hebben het incident geïdentificeerd en onder controle.”

    • Diederik van Hoogstraten