Bioscopen weren massaal ‘De overgave’

None

Het leek een goed idee gezien het huidige succes van Nederlandse ‘proseccofilms’: licht pikante liefdeskomedies, gericht op een wat ouder, vrouwelijk bioscooppubliek. Maar erotische thriller De Overgave van Paul Ruven, door de Nederlandse filmpers bijna unaniem neergesabeld, is deze week slechts in tien zalen te zien. Bioscoopketen Pathé vertoont hem niet en tot vestzaktheater De Uitkijk in de bres sprong, leek de film aan Amsterdam zelfs helemaal voorbij te gaan.

Dat is een forse tegenvaller voor een film die is gebaseerd op de erotische bestseller De overgave van Floor van Renee van Amstel (pseudoniem), het Nederlandse antwoord op Fifty Shades of Grey. In de film vraagt de oudere acteur Tim (Rick Engelkes) een jonge vrouw (debutante Sheena Tchai) de hoofdrol te spelen in een erotische film, tot woede van haar stalkende ex (Dave Mantel). Ook de in opspraak geraakte BN’er Dave Roelvink mag zijn torso even etaleren.

Pathé, vanochtend niet bereikbaar voor commentaar, liet zich elders laatdunkend uit over de kwaliteit en het commerciële potentieel van de film. Volgens filmmaker Paul Ruven had het ook te maken met distributeur A-Film, die bij nader inzien afzag van een voorgenomen reclamecampagne van „een ton, met advertenties van RTL tot Buienradar”. Bovendien wilde A-Film De Overgave sneller op video-on-demand beschikbaar stellen dan Pathé, aldus Ruven.

Recensenten geven De Overgave deze week overwegend één bal van de vijf. Ruven had vooraf ook geen jubeltonen verwacht – „Boeken als Vijftig tinten grijs krijgen ook niet snel vijf ballen” – maar hij wijst erop dat de film is gemaakt voor vrouwen van 25 jaar en ouder, terwijl hij vooral door mannen werd gerecenseerd. „Die verwachten pornografie, en vinden de film dus tam en onlogisch. Maar het gaat vrouwen om de fantasie. Zet ik die volgende stap ja of nee? En het is wel vrouwenlogica hè?”