Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Erdogan nomineert minister Davutoglu als premier

De regerende Turkse AK-partij heeft minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu genomineerd om Recep Tayyip Erdogan op te volgen als premier. Dat heeft Erdogan gezegd. De regeringsleider moet terugtreden omdat hij later deze maand president van Turkije wordt.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Turkije.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Turkije. Reuters / Stringer

De regerende Turkse AK-partij heeft minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu genomineerd om Recep Tayyip Erdogan op te volgen als premier en leider van de partij. Dat heeft Erdogan gezegd.

De AK-partij zal volgende week woensdag stemmen over de nominatie van Davatoglu, maar naar verwachting zullen niet veel mensen tegenstemmen. Erdogan, die later deze maand president van Turkije wordt, heeft duidelijk gemaakt dat de nieuwe partijleider zijn premier zal worden.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Davutoglu as Turkish new PM next to president Erdogan is like Medvedev under Putin: loyal, reliable and totally harmless to the president

Keuze voor Davutoglu weinig verrassend

Davutoglu is sinds 2009 minister en was daarvoor adviseur van de premier. Hij werd al langere tijd gezien als favoriet om Erdogan op te volgen. Het presidentschap is in Turkije vooral een ceremoniële functie, maar Erdogan wil zijn rol als president versterken. Alles wijst erop dat Erdogan het presidentschap zal gebruiken voor een voortzetting van zijn beleid als premier, schreef onze correspondent Marloes de Koning vorige week in NRC Handelsblad:

“De afgelopen jaren vervreemde hij seculiere en op het Westen georiënteerde Turken van zich door zich steeds meer te profileren als een moslimleider die intern polariseert en zich mengt in de politieke slangenkuil van het Midden-Oosten. Erdogan heeft aangekondigd het presidentschap ‘actief’ te willen invullen. De conservatieve politicus zal ‘zweten’, beloofde hij zijn achterban in de aanloop naar de verkiezingen. Zijn voorgangers vulden de functie vooral ceremonieel in en bleven op afstand van het dagelijks bestuur van het land. Erdogan is van plan alle bevoegdheden te gebruiken die de grondwet uit 1982, opgesteld na een militaire coup, hem biedt. Daarbij hoort het bijeenroepen en voorzitten van kabinetsvergaderingen en het benoemen van hoge rechters en de premier.”

“Als zijn AK-partij na de parlementsverkiezingen volgend jaar een stevige meerderheid in het parlement heeft, wil Erdogan die gebruiken voor een nieuwe grondwet. Daarin zou de president meer macht krijgen, vergelijkbaar met het Amerikaanse stelsel. De oppositie is daar fel tegen. De machtsverhoudingen binnen Turkije doen ertoe. Turkije is EU-kandidaat en NAVO-lid op een uiterst strategische positie, grenzend aan de brandhaarden Syrië en Irak. Het Westen heeft hier graag een stabiele democratische bondgenoot.”