Drie commandanten van Hamas gedood bij luchtaanval Israël

Rook boven Gaza.
Rook boven Gaza. Foto EPA / Mohammed Saber

Bij een luchtaanval van het Israëlische leger zijn vanochtend drie commandanten van de al-Qassam brigade (de militaire tak van Hamas) gedood in Rafah, Zuid-Gaza. Dat heeft de organisatie laten weten aan persbureau AFP. De aanval komt twee dagen na een actie waarbij de vrouw en kinderen van een andere leider van de brigade om het leven kwamen.

Update 11:10 uur - Bij een andere luchtaanval van Israël zijn nog eens vier Palestijnen om het leven gekomen tijdens een begrafenis, schrijft AFP. In totaal zijn er vandaag 19 mensen gedood bij aanvallen. Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas op 8 juli zijn er meer dan 2.000 Palestijnen omgekomen.

Al-Qassam heeft de drie mannen geïdentificeerd als Mohammed Abu Chamala, Raed al-Atar en Mohammed Barhoum.

De Palestijnse politie deelde eerder mee dat de luchtaanval aan zes mensen het leven heeft gekost. Bij de aanval werd een vier verdiepingen tellend gebouw verwoest. Onder het puin zouden nog tientallen mensen liggen.

‘Al-Qassam verantwoordelijk voor dood drie Israëlische tieners’

De Israëlische krant Haaretz schrijft vanochtend dat de gewapende tak van Hamas, de al-Qassam brigade, verantwoordelijk is voor het doden van de drie Israëlische tieners die in juni van dit jaar omkwamen. De krant baseert zich op uitspraken van Salach Al-Aruri, een prominent lid van de beweging, die tijdens een conferentie in Turkije zou hebben gezegd dat al-Qassam verantwoordelijk is voor het ontvoeren en het doden van de jongens.

Hamas heeft tot nu toe nooit de verantwoordelijkheid opgeëist voor de actie, aldus Haarezt.

De ontvoering ontketende een golf van geweld. Er werd wekenlang gezocht naar eerst de jongens en daarna de daders. Daarbij werden veel Palestijnse mannen en jongens opgepakt. De drie ontvoerde jongens werden eind juni dood gevonden.