Dit brengen andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Vier Nederlandse dj’s in lijst grootverdieners

Op de lijst van twaalf best verdienende dj’s ter wereld van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes staan vier Nederlanders.

De best verdienende dj van de afgelopen twaalf maanden was de Schot Calvin Harris. Hij had een jaarinkomen van zo’n 66 miljoen dollar (50 miljoen euro), schrijft Forbes.

De eerste Nederlander staat op plaats drie. DJ Tiësto verdiende in dezelfde periode, net als de Zweedse dj Aviici, zo’n 28 miljoen dollar (21 miljoen euro).

Op de zesde plaats volgt Afrojack, met een jaarinkomen 22 miljoen dollar (16,6 miljoen euro). Niet alleen dankzij zijn optredens, maar ook dankzij kledingdeals met Nike en G-Star.

Tijdschrift DJ Mag koos Robbert van de Corput – beter bekend als DJ Hardwell – vorig jaar tot beste plaatjesdraaier ter wereld. Hij volgt op plaats tien met een jaarinkomen van 13 miljoen dollar (9,8 miljoen euro). Hardwell draait aanstaande zaterdag op Mysteryland. Armin van Buuren volgt op plaats 12, met een inkomen van 12 miljoen dollar (9 miljoen euro).

Defensie wist van schadelijke stoffen

Defensie wist jarenlang, zo schrijft de Volkskrant, dat werknemers op militaire onderhoudsbases werden blootgesteld aan zeer kankerverwekkende stoffen. Toch werden er geen maatregelen genomen, aldus de krant.

Op vijf militaire onderhoudsbases in Nederland werd tot 2006 gewerkt met verf en lak die het zeer giftige chroom-6 bevatten, blijkt uit een onderzoeksrapport uit 1999. “Bij machinale schuurwerkzaamheden komen er te grote concentraties chroom-6 vrij”, zo staat er. In het rapport staat ook “dat iedere blootstelling in principe tot kanker kan leiden”.

Volgens oud-medewerkers van Defensie waren die rapporten niet bij hen bekend en zijn er ook geen maatregelen genomen. Inmiddels hebben zo’n honderd ernstig zieke oud-werknemers van Defensie zich bij letselschade-advocaten gemeld. Zij spreken over “een doofpot”.

In juni van dit jaar meldde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aan de Tweede Kamer dat er geen aanwijzingen waren dat medewerkers “structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen”. Maar de rapporten waarover de Volkskrant schrijft schetsen wel een heel ander beeld.

Oliehandelaar Vitol stuit op sancties Rusland

De Rotterdamse oliehandelaar Vitol wilde voor 2 miljard dollar olie kopen bij de Russische oliemaatschappij Rosneft. De Telegraaf schrijft dat de plannen door de Amerikaanse handelssancties tegen Rusland niet doorgaan.

Vitol voerde gesprekken met Citigroup en Société Générale om de olietransactie te financieren, schrijft De Telegraaf. Maar nadat Rosneft door de Amerikaanse overheid op de zwarte lijst is gezet, werden die gesprekken afgebroken.

    • Dolf de Groot