Deze salsa swingt niet

None

Op een gegeven moment ga je wel een beetje houden van de door komiek Nick Frost gespeelde dikkerd Bruce Garrett. Hij is de underdog in ons allemaal, die eigenlijk een salsadanser is. Maar het duurt allemaal wel erg lang voordat deze formuleachtige romantische danskomedie z’n punt maakt. En dat komt misschien toch ook doordat het verhaaltje al te voorspelbaar en gekunsteld is: kindsterretje zweert het dansen af na te zijn uitgemaakt voor mietje, totdat hij als volwassen man verliefd wordt op z’n bazin die salsa danst. Het gaat maar niet swingen.

Zou Cuban Fury bedacht zijn om een graantje mee te pikken van al die populaire programma’s met dansende sterren op tv? Nick Frost maakte z’n leukste films met Simon Pegg (die een kleine cameo heeft): met name de zombiesatire Shaun of the Dead en de actieparodie Hot Fuzz. En hij kan je bij tijd en wijle best doen gelóven dat hij kan dansen, maar niet echt. Daar moet heel wat slimme montage aan te pas komen, zoals in het ‘Dance-Off’-duel in een parkeergarage met zijn rivaal Chris O’Dowd, als dan wel alles op z’n plek valt. Een memorabele scène, helaas de enige in de film die de titel Cuban Fury verdient.

    • Dana Linssen