Defensie onderzoekt wat Hennis wist van gifstof, politiek wil snel reactie

29 november 1984: in Vriezenveen wordt een nieuw NAVO-depot geopend voor onderhoud aan onder meer Amerikaanse tanks.

Volgens Defensie is onduidelijk of minister Hennis-Plasschaert wist dat medewerkers zijn blootgesteld aan hoge concentraties van een zeer kankerverwekkende stof. “We zijn nu eigenlijk bezig met een groot historisch onderzoek.”

Een woordvoerder van Defensie zegt tegenover persdienst Novum dat dat onderzoek zich toespitst op “iets dat zich op vijf locaties heeft afgespeeld”.

“We gaan ook na wie wat tegen wie heeft gezegd. We lezen ook de interne mededelingen van destijds.”

‘Defensie aansprakelijk voor schade’

De kankerverwekkende stof zat in camouflageverf van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks. Daar werd op vijf locaties, onder meer in Brunssum en Vriezenveen, onderhoud aan gepleegd. De verf en lak bleken het zeer giftige chroom-6 te bevatten.

Eerder deze maand bleek uit berichtgeving van NRC Handelsblad dat zich bij letselschadespecialist Yme Drost de afgelopen weken 61 oud-medewerkers of nabestaanden meldden. Drost stelt Defensie aansprakelijk voor de schade. De Limburgse letselschadeadvocaat overweegt een juridische procedure met verhoren van getuigen en deskundigen.

Oppositiepartijen eisen duidelijkheid

Defensie ontwijkt volgens Novum de vraag of minister Hennis-Plasschaert (VVD) wist van rapporten waaruit zou blijken dat het ministerie al vijftienjaar weet van blootstelling aan giftige stoffen. Meer dan dat er “geen aanwijzingen” zijn voor structurele blootstelling aan gevaarlijke stoffen in concentraties boven de wettelijke waarden wil Defensie niet kwijt.

De minister heeft volgens de SP een groot probleem als defensiepersoneel “willens en wetens” is blootgesteld aan giftige stoffen. “Sommigen zijn doodziek. Rapporten werden in de doofpot gestopt. Ook D66zegt de antwoorden op eerder ingediende Kamervragen af te wachten.

‘Kamervragen binnenkort beantwoord’

Vanochtend meldde de Volkskrant dat Defensie al vijftien jaar op de hoogte is van de blootstelling. Defensie wil nu met het huidige onderzoek naar eigen zeggen “een volledig beeld krijgen van wat wanneer bekend was en of dat is gecommuniceerd”.

De SP stelde op 11 juli Kamervragen na een uitzending van EenVandaag, waarin ook aandacht werd besteed aan twee rapporten. Het is niet duidelijk of het om dezelfde rapporten gaat als welke die in de Volkskrant worden genoemd. “De Kamervragen van de SP worden binnenkort beantwoord; dan moet meer duidelijkheid ontstaan”, zegt de woordvoerder.

    • Jules Seegers