Dat de beul Brits is, verbaast weinig Britten

Wat doet de Britse overheid om extremisme te bestrijden? Foleys beul had een ‘multicultureel Londens accent’.

Demonstratie in Den Haag tegen ISIS op 10 augustus
Demonstratie in Den Haag tegen ISIS op 10 augustus Foto Novum

De beul van James Foley sprak onmiskenbaar Brits. Dat verbaast weinigen in het Verenigd Koninkrijk. Naar schatting 500 Britten hebben zich bij IS in Irak en Syrië aangesloten.

Premier Cameron, die opnieuw zijn vakantie onderbrak om met de veiligheidsdiensten te overleggen, zei gisteren dat de regering haar „inspanningen om te voorkomen dat mensen afreizen [naar Syrië en Irak] zal verdubbelen”. Hij noemde de moord op Foley „een barbaarse en brute actie”: „Laat ons duidelijk zijn: dit is moord, zonder enige rechtvaardiging.”

Downing Street meldde gisteren dat het afgelopen jaar 29 paspoorten zijn ingenomen en zeven keer het Britse staatsburgerschap is ingetrokken om te voorkomen dat de dragers naar Syrië of Irak zouden reizen. Elf buitenlanders werd de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd wegens extremistisch gedachtegoed, 69 man werd opgepakt voor het aanzetten tot terreur.

De afgelopen maanden waren regelmatig filmpjes te zien van pochende Britse Syrië-gangers: Abdel-Majed Abdel Bary uit West-Londen die een hoofd vasthield en rapte ‘Chillin’ with my homie, or what’s left of him’. Of Madhi Hassan uit Portsmouth die, terwijl hij een pot Nutella laat zien, vertelt dat je in Syrië bijna alle gemakken van thuis hebt, op wc-papier na.

Volgens onderzoekers van King’s College zijn de Britse jihadgangers vooral twintigers. Ze komen uit het hele land – twee Welshe Pakistani kwamen vorige maand om in Syrië – en hebben verschillende etnische achtergronden. Ze zouden niet zozeer, zoals in het geval van Afghanistan-strijders, door imams worden aangemoedigd, maar door wat ze op internet en sociale media zien.

De beul van Foley zou een van de vier Britse-Pakistanen zijn die vorig jaar ook andere westerlingen gijzelde. Ze worden de Beatles genoemd. De man sprak volgens door Britse media geraadpleegde linguïsten met een „multicultureel Londens accent”. Paul Kerswill van de University of York zei tegen The Times: „Het is onmogelijk exact te zeggen waar hij vandaan komt. Veel jongeren spreken zo, en je kunt niet achterhalen of het Pakistanen, Arabieren, Somaliërs of Jamaïcanen zijn.”

    • Titia Ketelaar