Allard Pierson houdt goud uit Krim voorlopig zelf

Het Allard Pierson Museum houdt het goud uit de tentoonstelling De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee voorlopig zelf, mede uit angst voor claims. Dat heeft het museum woensdag laten weten. Het goud is afkomstig uit vijf Oekraïense musea. Het gaat onder meer om een zwaardschede en een pronkhelm. Het museum is de afgelopen maanden bestookt met claims uit de Krim en Oekraïne over de archeologische vondsten uit de tentoonstelling, die nog tot en met volgende week zondag te zien is. De Krim werd in maart geannexeerd door Rusland. Oekraïne eist de geleende stukken terug, maar de musea op de Krim willen dat de vondsten terugkeren naar het schiereiland. Het museum heeft juridisch onderzoek gedaan naar het complexe vraagstuk en naar een oplossing gezocht. De uitkomst hiervan heeft er nog niet toe geleid dat het museum „zich vrij acht een keuze te maken en de claim van een van de partijen toe te kennen”, staat in een verklaring. (Novum)