Bouwer BAM lijdt verlies, topman De Vries stapt op

Het aandeel BAM kelderde gisteren op de beurs, nadat .analisten het bouwbedrijf een „tikkende tijdbom” hadden genoemd. Vanochtend liet de topman weten dat hij opstapt.

Negatieve koersreactie
Negatieve koersreactie

Bouwbedrijf BAM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van 6,6 miljoen euro. Dat komt mede door al eerder dit jaar gemelde verliezen bij twee bouwprojecten, zo heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet was met 3,4 miljard euro 4,6 procent hoger dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Met verdere verliezen op de twee probleemprojecten hoeft volgens het bedrijf geen rekening te worden gehouden. De klussen zijn „stabiel”, zo meldt topman Nico de Vries, die aankondigde dat hij dit najaar aftreedt.

De 63-jarige bestuursvoorzitter gaat met pensioen. Al heeft hij volgens het persbericht ook besloten zijn functie neer te leggen „zodat zijn opvolger de volledige verantwoordelijkheid kan nemen” voor de verbeterprogramma’s die BAM erbovenop moeten helpen. De Vries treedt per 1 oktober af als topman, maar blijft nog een half jaar in dienst als adviseur. Dan is hij 38 jaar in dienst geweest bij het bouwbedrijf. Hij wordt opgevolgd door Rob van Wingerden (53), die sinds 2008 in de raad van bestuur van BAM zit en al sinds 1988 bij het bouwbedrijf werkt.

Niet alleen Nico de Vries legt zijn functie neer: ook bestuurder Martin Rogers stapt op. Hij gaat na vijfendertig jaar op zoek naar een functie buiten BAM.

Het bouwbedrijf staat er niet goed voor. Begin juli kwam het al met een winstwaarschuwing. BAM verwachtte een verlies van 75 miljoen euro door problemen bij twee infrastructuurprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië. De schade blijkt nu 68 miljoen te bedragen. BAM beloofde in de toekomst beter te zullen kijken welke bouwklussen het aanneemt.

„De resultaten voor de eerste helft van 2014 tonen een gemengd beeld”, stelt De Vries vandaag. Waar hij op de twee bouwklussen in Duitsland en Groot-Brittannië flinke verliezen moest incasseren, loopt de rest van de projecten volgens hem wel goed. De Vries spreekt van bemoedigende trends op de Nederlandse woningmarkt, wat goed is voor de woningbouwactiviteiten van BAM.

De geruststellende woorden van De Vries komen een dag na een vernietigend rapport van zakenbank Kempen & Co. Analisten van de bank voorspelden dat na de recente afwaardering nog meer tegenslagen zullen volgen en adviseren daarom het aandeel van de bouwer te verkopen. BAM zou een „tikkende tijdbom” zijn. Het leidde ertoe dat de koers gisteren fors inzakte. Aan het einde van de beursdag sloot het aandeel BAM op 2,16 euro. Vanochtend was het aandeel nog verder weggezakt tot 1,84 euro.