Berging dode walvis bijna voltooid - ‘acute dood’

Omstanders kijken naar medewerkers van Naturalis die het kadaver van een walvis onderzoeken op het Scheveningse strand. Het 17 meter lange kadaver werd een dag eerder op 5 kilometer uit de kust aangetroffen. ANP / Bart de Maat

De berging van de walvis die gisteren dood werd aangetroffen bij Katwijk, is bijna voltooid. Het dier is volgens een woordvoerder van Naturalis acuut gestorven.

Deskundigen van Naturalis in Leiden zijn bezig met de berging van de walvis, op het strand van Scheveningen. Dat verloopt “heel voorspoedig”, laat de woordvoerder weten. Ook onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn op het strand aanwezig voor de ontleding van de walvis.

Hoe de walvis precies is gestorven, is nog niet duidelijk. Wel is volgens de woordvoerder zeker dat het dier acuut is gestorven. “Vermoedelijk heeft hij een klap gehad; hij is beurs en heeft gebroken ribben.” Mogelijk is de walvis al een paar dagen voor zijn vondst gestorven en is hij met de stroming mee gedobberd. Walvissen komen voor in de Noordzee, maar het dier kan ook uit de Atlantische Oceaan komen.

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) sleepte de walvis naar het strand:

De ingewanden van de walvis gaan naar de Universiteit Utrecht, waar ze zullen worden onderzocht. Mogelijk kan daaruit de doodsoorzaak worden afgeleid. Het vlees en blubber gaan naar een destructiebedrijf. Het skelet van de walvis wordt toegevoegd aan de wetenschappelijke collectie van Naturalis.

Het kadaver van de walvis werd gisteren gevonden door een visser voor de kust van Katwijk. Het dier dreef vijf kilometer voor de kust.
Het dier is daarna met reddingsboten richting het Scheveningse strand getrokken omdat het anders de scheepvaart zou belemmeren.

    • Mirjam Remie