China krijgt ook een Balkenende-norm

None

De topmannen van Chinese staatsbedrijven moeten binnenkort tot wel 50 procent van hun salaris inleveren, schrijft de Engelstalige Chinese krant South China Morning Post.

De Chinese president Xi Jinping heeft gisteren maatregelen goedgekeurd die een bovengrens stellen aan de beloningen bij staatsbedrijven. Er is in China veel kritiek op de royale financiële beloningen bij staatsbedrijven, die gepaard gaan met de zekerheid en status van het werken voor de overheid.

Een hoge ambtenaar verdient in China zo’n 200.000 yuan (24.500 euro) per jaar, terwijl de salarissen in de top van een staatsbedrijf kunnen oplopen tot 1 miljoen yuan (122.000 euro). De topman van de een van de grootste banken van China, de Industrial and Commerce Bank of China, verdient het dubbele van dat bedrag. Toch wordt er bij de staatsbedrijven vaak naar hun buitenlandse concurrenten gewezen, waar de salarissen nog veel hoger liggen.

In het verleden is al vaker geprobeerd de salarissen van topmannen van staatsbedrijven te beperken. De vorige president, Wen Jiabao, zei in 2002 dat de top van een staatsbedrijf niet meer dan twaalf keer het salaris van een gemiddelde ambtenaar zou mogen verdienen. Later stelde hij dat bij tot 30 keer. Maar maatregelen kwamen er niet, vanwege de grote weerstand.

Volgens een Chinese hoogleraar zouden de maatregelen nu wel doorgevoerd kunnen worden. President Xi heeft volgens hem veel krediet opgebouwd met zijn anti-corruptiemaatregelen.

    • Dolf de Groot