Arcadis neemt Amerikaans architectenbureau over

Terwijl de ene overname dreigt te mislukken, kondigt Arcadis de volgende alweer aan: architectenbureau Callison.

Ingenieursbureau Arcadis neemt voor een onbekend bedrag het Amerikaanse architectenbureau Callison over van investeerder Blue Point Capital. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

Callison is onder meer gespecialiseerd in het ontwerp van winkels en winkelcentra en heeft kantoren in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Het is al sinds begin jaren negentig actief in China. De jaaromzet bedroeg vorig jaar 167 miljoen dollar en er werken meer dan duizend mensen. Het hoofdkantoor staat in Seattle.

Arcadis heeft geen overnamesom bekendgemaakt, maar laat wel weten dat het bedrijf goed is voor een bedrijfsresultaat van 25 miljoen euro op jaarbasis. Arcadis betaalt de overname deels uit kasgeld en leent daarnaast 120 miljoen euro. De 3,5 miljoen euro die de overname heeft gekost aan adviseurs, bankiers en andere transactiekosten, boekt Arcadis in één keer af in het derde kwartaal van dit jaar.

Arcadis probeert tegelijkertijd nog steeds het Britse bureau Hyder Consulting over te nemen. Het heeft eind juli een bod uitgebracht van 256 miljoen pond, maar dat werd op 8 augustus overtroffen door een bod van het Japanse adviesbureau Nippon Koei. Het bestuur van Hyder steunt inmiddels het bod van de Japanners van 268 miljoen pond. Arcadis heeft sindsdien geen nieuwe stappen meer gezet.

Hyder (4.500 werknemers, omzet 297 miljoen pond) is een maatje groter dan Callison. Het is net als Arcadis een ingenieursbureau en richt zich onder meer op water- en infrastructuurprojecten, gebouwen en grondstoffen. Ook voor deze overname sloot Arcadis nieuwe leningen af.

Arcadis rapporteerde eind juli een kwartaalwinst van 45,6 miljoen euro, 10 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. De omzet in het tweede kwartaal daalde met 3 procent tot 1,2 miljard euro. Voor het hele jaar rekent het bedrijf op een stabiele omzet en een 5 tot 10 procent hogere winst.