Amerikaanse artsen verlaten ziekenhuis na ebola-infectie

De Amerikaanse artsen Kent Brantley en Nancy Writebol, die in Liberia ebola opliepen, zijn in Amerika succesvol behandeld. Dat verklaren hun werkgevers de christelijke hulporganisatie Samaritan’s Purse en SIM. Brantley verlaat vandaag het ziekenhuis, Writebol werd dinsdag al ontslagen.

De arts kwam begin augustus in Atlanta aan om behandeld te worden tegen ebola.
De arts kwam begin augustus in Atlanta aan om behandeld te worden tegen ebola. Foto Reuters

De Amerikaanse artsen Kent Brantley en Nancy Writebol, die in Liberia ebola opliepen, zijn in Amerika succesvol behandeld. Dat verklaren het Emory University Hospital in Atlanta en hun werkgevers. Brantley verliet vandaag het ziekenhuis, Writebol werd dinsdag al ontslagen.

Writebol (59) is volgens haar echtgenoot David genezen van het virus, zo meldt AP. Ze is aanzienlijk verzwakt en zal op een niet nader genoemde plek verder herstellen. Brantly (33), eveneens niet meer besmet met Ebola, sprak op een persconferentie met de behandelend artsen van een “wonderlijke dag”. Dr. Bruce Ribner van het Emory zei dat beiden geen gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Brantley kreeg volgens Reuters het medicijn ZMapp: een preparaat dat nog in de proeffase zit en inmiddels is toegediend aan enkele patiënten in West-Afrika. Eerder deze maand werd het naar de VS gevlogen. Of het experimentele medicijn ook de oorzaak van zijn genezing is, is volgens de artsen nog onduidelijk. Hij was al negen dagen ziek en nog niet stervende; de overlevingskans is dan een stuk hoger.

Brantley en Writebol kwamen begin augustus uit Afrika over om in zijn thuisland behandeld te worden.