Zeker tien doden bij aardverschuivingen in Japan

Japanse militairen en agenten dragen lichamen weg van de plekken die zijn getroffen door aardverschuivingen in Hiroshima.
Japanse militairen en agenten dragen lichamen weg van de plekken die zijn getroffen door aardverschuivingen in Hiroshima. Reuters / Toru Hanai

De Japanse stad Hiroshima is vanochtend getroffen door enkele aardverschuivingen als gevolg van langdurige regenval. Zeker tien mensen kwamen daarbij om het leven, zo schrijft AP, nog zeker twintig mensen worden volgens het persbureau vermist. De BBC spreekt al van 27 doden.

In ten minste vijf valleien in buitenwijken van Hiroshima bezweken heuvelhellingen onder het gewicht van de met regen volgezogen bodem. De hellingen zijn vaak steil en gevoelig voor erosie. De hevige regenval van gisterochtend zette de massa aarde en steen in beweging, waarna een wijk met veel nieuwbouw is getroffen.

https://www.youtube.com/watch?v=LAdMynpxH1k

Mogelijk meer overstromingen en aardverschuivingen op komst

De landelijke omroep NHK zond beelden uit van reddingswerkers die hangend aan politiehelikopters mensen uit het puin hesen. Anderen klommen door ramen om in woningen naar overlevenden te zoeken. “Sommige mensen zijn weggespoeld en het is moeilijk vast te stellen hoeveel er vermist worden”, zei een medewerker van het plaatselijke bestuur. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat meer regen, aardverschuivingen en overstromingen kunnen volgen.

Dit soort natuurrampen is de afgelopen decennia toegenomen in Japan. Die toename is het gevolg van meer hevige regenval in combinatie met het uitblijven van het stabiliseren van berghellingen. De afgelopen tien jaar zijn jaarlijks gemiddeld bijna twaalfhonderd aardverschuivingen vastgesteld, blijkt uit cijfers van het ministerie van land. Een decennium eerder waren dat er gemiddeld 770 per jaar.

    • Annemarie Coevert