Weer een autobedrijf in de problemen en wat de dag verder interessant maakt

Europe, Germany, Bremen, Bremerhaven, BLG LOGISTICS actuates the biggest European car terminal in Bremerhaven, cars of Mercedes-Benz, 05.09.2011 - © Jörg Müller / Agentur Focus - Foto HH

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Weer eentje

Alweer een autobedrijf in de problemen. Na het faillissement van Pouw Autodealers dreigt nu hetzelfde te gebeuren met Koops Furness uit Almere. Bij de rechter is uitstel van betaling aangevraagd, een laatste reddingspoging.

Zelfs Stern, één van de grootste autobedrijven, heeft het zwaar. Hoe dat komt? De verkoop van auto’s in Nederland en in Europa nemen al geruime tijd af. Consumenten vinden een auto te duur geworden.

Al is er ook een lichtpuntje: de zakelijke markt en de verkoop van tweedehands auto’s blijven redelijk stabiel.

Doorwerken, doorwerken, doorwerken

In Japan hebben ze er zelfs een apart woord voor: Karōshi. Dood door overwerk. Daar is het niet ongebruikelijk zeven dagen per week, twaalf uur per dag te werken. Hier kijken we er wel van op.

Dat bewees de dood van een 21-jarige stagiair van Bank of America Merrill Lynch in Londen, deze week een jaar geleden. Hij stierf aan een epileptische aanval na dagen aaneen te hebben doorgewerkt.

Ophef alom. Banken beloofden beterschap. Een jaar later lijkt er weinig echt te veranderen.

Hippe brouwers

Helderse Jongens, BrouwDOK, Graafsch Genot. Het aantal kleine bierbrouwerijen in Nederland stijgt de laatste jaren explosief. En dat terwijl de consumptie van bier in Nederland hard terugloopt.

Vandaag komt marktleider Heineken met halfjaarcijfers. De grote vraag is in hoeverre die last heeft van de opkomende brouwerijen.

En je zal die app downloaden

Het is zo ongeveer de slechtst beoordeelde app in de App Store, en toch ontkom je er niet aan. Tenminste, niet als het aan Facebook ligt. Wie nu nog via de smartphone direct berichten wil uitwisselen met zijn Facebookcontacten móet Facebook Messenger downloaden.

Maar niemand zit er op te wachten. Op de privacyvoorwaarden van de Android-versie al helemaal niet. Die geeft Facebook toestemming “op elk moment zonder toestemming” foto’s en video’s te maken met je smartphone-camera.

En verder

De beveiligingssystemen van Nedap zijn overal. Op de Eiffeltoren, op Schiphol. Nu heeft het bedrijf uit Groenlo een nieuwe managing director nodig. Eentje die het niet erg vindt zelf koffie te halen.

Los van het harde werken, houden Japanners er ook bijzondere hobby’s op na. In beeld het flipperspel Pachinko. Een miljarden-industrie, volgens persbureau Reuters.

Over zaken waar een luchtje aan zit gesproken: in Colombia zijn verboden prijsafspraken ontdekt tussen… luierfabrikanten. Een zeer lucratieve business, blijkt uit Het Beste van El Espactador.

    • Eva Oude Elferink