Vopak slaat minder olie uit Rusland op

Daling drukt resultaat; omzet blijft stabiel

De terminals van Vopak hebben last van de veranderende wereldmarkt. Foto ANP

Opslagbedrijf Vopak blijft last houden van problemen op de Europese markt. In het eerste halfjaar bleef de omzet met 647 miljoen euro nagenoeg gelijk aan die van een jaar eerder. Maar de brutowinst van het bedrijf, dat over de hele wereld opslag verzorgt van grondstoffen voor energiebedrijven en de chemische industrie, zakte 5 procent weg naar 366 miljoen euro.

Het resultaat in Europa wordt vooral gedrukt door de opslag in Estland en Zweden, lichtte bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra vanochtend toe.

Beide vestigingen draaien op ruwe olie en stookolie uit Rusland. In Estland heeft Vopak last van concurrentie uit Rusland zelf, waar steeds meer opslagcapaciteit voor stookolie wordt aangelegd. Daarnaast heeft het bedrijf te lijden van een zakelijke dispuut tussen Estland en Rusland, waardoor er onvoldoende olie kan worden aangevoerd over het spoor tussen de twee landen.

De opslag in Zweden ondervindt de directe gevolgen van veranderende energiestromen in de wereld. De vestiging was altijd overslagpunt van zwaardere stookolie voor de Amerikaanse markt. Maar die bedient zich op dit moment met schalieolie uit eigen land.

De veranderende wereldmarkt heeft Vopak deze zomer genoopt het beleid te aan te passen. Vijftien kleinere terminals die onvoldoende renderen zullen op korte termijn van de hand worden gedaan. Welke terminals dat zijn, wilde topman Hoekstra vanochtend nog niet zeggen. De ingreep is bedoeld om de financiële positie van het bedrijf te versterken en beter aan te sluiten bij de handelsstromen van dit moment.

Hoekstra hoopt hierdoor in 2016 een brutowinst te boeken die de winst van het recordjaar 2012 (753 miljoen euro) overstijgt. Voor de tweede helft van 2014 verwacht hij echter nog geen „materiële” veranderingen.

Eerder voorspelde Vopak voor dit jaar een winstdaling tussen de 5 en 10 procent, wat neerkwam op een winst ergens tussen de 677 en 715 miljoen euro. Vanochtend zei het bedrijf ervan uit te gaan dat de winst in ieder geval boven de 700 miljoen zal komen te liggen.

    • Renée Postma