Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Hulpkonvooi rijdt niemandsland tussen Oekraïne en Rusland binnen

Het Russische hulpkonvooi wacht al dagen om de grens over te steken.
Het Russische hulpkonvooi wacht al dagen om de grens over te steken. Foto ANP/EPA/Yuri Kochetkov

Een aantal trucks van het Russische hulpkonvooi lijkt op het punt te staan om de grens met Oekraïne over te steken. Zestien vrachtwagens zouden het niemandsland tussen Rusland en Oekraïne zijn binnengereden.

Volgens New York Times-verslaggever Andrew Roth is een deel van het Russische konvooi vanavond in beweging gekomen:

Twitter avatar ARothNYT Andrew Roth First trucks have crossed into the border zone, eight in all are going through at the moment. http://t.co/pVsJwqGIbd

Ze zijn de grens echter niet overgestoken, aangezien dat nog een paar uur kan duren:

Twitter avatar ARothNYT Andrew Roth The process of checking the trucks has not yet begun and they are not currently on Ukrainian territory. If it happens, it will take hours.

Update 22.34: Inmiddels heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uitgegeven over de trucks die nu in het niemandsland staan. Oekraïne gaat de procedure voor het oversteken van de grens starten als het Internationale Rode Kruis het groene licht geeft. Dat gebeurt pas als de organisatie veiligheidsgaranties voor het personeel krijgt van Rusland en ‘terroristische organisaties’:

Twitter avatar MFA_Ukraine MFA of Ukraine #Ukraine expects the #ICRC gets from terrorists groups and #Russia security guarantees for its personnel and cargo http://t.co/DPdZ3sjOLK

Het hulpkonvooi van meer dan tweehonderd vrachtwagens met eindbestemming Loegansk staat al een paar dagen stil bij de grens met Oekraïne. Er bestaat veel onduidelijkheid over de inhoud van de vrachtwagens. Kiev vreest dat er goederen tussen zitten die bedoeld zijn voor de separatisten.

Gevechten om Loegansk en Donetsk gaan door

Volgens het Oekraïense leger is daarnaast vandaag een SU-25 straaljager neergehaald door rebellen. Dat gebeurde nabij Loegansk, waar separatisten een zelfverklaarde Volksrepubliek hebben uitgeroepen. Onbekend is of de piloot het incident heeft overleefd

Het Oekraïense leger heeft een paar dagen geleden een offensief ingezet om de stad te heroveren. Volgens persbureau AP zouden er vandaag ‘significante delen’ van de stad zijn veroverd door Kiev. Ook in Donetsk, waar een zelfverklaarde Volksrepubliek is uitgeroepen, wordt nog steeds gevochten.

Vandaag zouden bij de gevechten in Oost-Oekraïne 52 doden zijn gevallen; 64 mensen raakten gewond. Over slachtoffers in Loegansk is nog niks bekend. Gevreesd wordt dat het dodental daarom veel hoger kan liggen.