‘RIVM vraagt huisartsen en GGD’s alert te zijn op ebola’

Het RIVM heeft alle huisartsen vanwege de ebola-uitbraak gevraagd alert te zijn op mensen met koorts. In een mail die ook naar GGD’s en specialisten is gestuurd wordt gevraagd bij alle patiënten met koorts na te gaan of en waar ze onlangs op vakantie zijn geweest, schrijft het AD vandaag.

Een waarschuwing voor ebola in Abidjan, Ivoorkust. Foto EPA/Legnan Koula

Het RIVM heeft huisartsen, specialisten en GGD’s gevraagd alert te zijn op mensen met koorts vanwege de ebola-uitbraak in West-Afrika. Dat schrijft het AD vandaag. Het instituut raadt behandelaars aan bij alle patiënten met koorts na te gaan of en waar ze onlangs op vakantie zijn geweest.

Reizigers uit landen waar ebola is geconstateerd worden sinds vorige week op Schiphol gecontroleerd met infraroodguns. Ook wordt gevraagd naar mogelijke ebolacontacten, zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de krant. De GGD deelt op Schiphol ook flyers uit aan reiziger naar en vanuit Nigeria, waar vier mensen overleden aan het virus en waarnaar rechtstreeks gevlogen wordt.

Het RIVM krijgt volgens Van Dissel de laatste tijd veel telefoontjes van mensen die bezorgd zijn dat het dodelijke virus zich in Nederland zal verspreiden, vooral toen er mogelijk besmettingen waren in België en Duitsland. Beide patiënten in die landen blijken overigens waarschijnlijk toch geen ebola te hebben.

‘Buitengewoon kleine’ kans op ebola in Nederland

Hoewel de kans dat ebola in Nederland opduikt niet uit te sluiten is, is deze volgens Van Dissel ‘buitengewoon klein’.

“Maar de kans op een zich verder verspreidende uitbraak in Nederland is nagenoeg nihil.”

Ebola is pas besmettelijk als iemand ziekteverschijnselen heeft. Na een besmetting kan de incubatieperiode drie weken duren. Landen waar gevallen van ebola zijn bevestigd, met name Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria, voeren bij grote grensovergangen en bij lucht- en zeehavens uitreisscreenings uit. Een aantal landen, zoals Ivoorkust en Kameroen, nemen drastischer maatregelen. Ivoorkust heeft al vluchten vanuit de getroffen landen opgeheven. Kameroen sloot gisteren de grens met Nigeria.

    • Laura Klompenhouwer