De zomer van OBA live

NPO Radio 5, 19.00-20.00 u.

Voor het radioprogramma OBA live maakte popjournalist Jan Donkers een reportage over het heftige leven van schrijver Hunter S. Thompson (1937–2005). Na een interview in 1975 bleef Donkers een groot bewonderaar van de man die wordt gezien als grondlegger van de gonzo-journalistiek, een vuige, bohémienne stijl van verslaggeving waarbij de schrijver zelf op de voorgrond treedt. Dat Thompson pas op 67-jarige leeftijd overleed kan gezien worden als een wonder. In de biografie Hunter: The Strange and Savage Life of Hunter S. Thompson staat zijn dagelijkse routine. Thompson werd altijd in de loop van de middag wakker en begon zijn dag met sigaretten, sterke drank en cocaïne. Na een paar uur snuiven ging hij over op hallucinerende drugs om rond middernacht te beginnen met schrijven. Zijn reportages over de presidentsverkiezingen in 1972 voor het blad Rolling Stone leverden hem veel succes op. Dankzij de verfilming van zijn boek Fear and Loathing in Las Vegas met Johnny Depp leerde een nieuwe generatie hem eind jaren 90 kennen. Dit is de eerste in een reeks van zes portretten over ‘raddraaiers’, mensen die de moraal radicaal wisten te veranderen.

Thijs Schrik