Oud-directeur taxibedrijf vast voor fraude met subsidiegeld

Een Utrechter kreeg 1,6 miljoen subsidie voor een proef met elektrische taxi’s. Nu zit hij vast voor fraude.

George J. zou met veertig elektrische taxi’s gaan rijden in Utrecht. Hij kreeg 1,6 miljoen subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Nu zit hij vast.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 42-jarige Utrechter van het verduisteren van rijkssubsidie voor de proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht. De voormalig eigenaar en directeur is gisteren aangehouden, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Taxibedrijf Prestige ontving de subsidie voor de proef in 2011 van het ministerie van Economische Zaken, schreef deze krant eerder op basis van eigen onderzoek. Al snel blijken de eerste zes elektrische Mitsubishi’s minder ver te kunnen rijden dan de fabrikant beloofde. De chauffeurs zijn te veel tijd kwijt met het vinden van een laadpaal en met het opladen. Als het bedrijf daarop elektrische auto’s van Nissan bestelt, zouden die de beloften ook niet waarmaken. Klanten blijven weg. Bedrijven die beloofden zakelijke contracten voor de elektrische taxi’s te zullen afsluiten, doen dat toch niet. Het installeren van de oplaadpalen, de nieuwe software – alles valt tegen.

Maar het taxibedrijf blijft subsidie ontvangen van het ministerie van Economische Zaken. Eerst een voorschot van 50.000 euro, dan 400.000 euro voor de aanschaf van de laadpalen en telkens een bedrag voor de volgende levering van zes auto’s. De bedragen worden overgemaakt als het bedrijf kan laten zien dat de auto’s geleverd zijn. Aan het project kwam vorig jaar een einde, maar de 1,6 miljoen was weg. Volgens het OM heeft het bedrijf ondanks herhaalde oproepen nooit een accountantsverklaring overgelegd.

Twee woningen en een bedrijfspand in de regio Utrecht zijn doorzocht. Daarbij is administratie in beslag genomen en ook ruim 20.000 euro aan contant geld, schilderijen, beelden, een televisie en vier complete duikuitrustingen.