Promoot je land: schrijf een Wikipedialemma

None

Wat kun je als individueel persoon doen om de cultuur van je land te promoten? Juist, een stukje schrijven voor Wikipedia. Dat althans is de gedachte achter een campagne waarin Armeniërs worden opgeroepen een bijdrage te leveren aan de vrije internetencyclopedie – in het Armeens schrift uiteraard.

De nationale campagne Eén Armeniër, één artikel moet het aantal en de kwaliteit verhogen van de Armeense artikelen op Wikipedia en zo de cultuur van het bergachtige landje bevorderen, aldus een tv-spotje op Eu Armenia TV. Het kleine land in de zuidelijke Kaukasus heeft met 390.000 Wikipedia-bijdragen inmiddels meer artikelen dan grotere buren Azerbajdzjan en Georgië.

De campagne begon als een clipje op YouTube maar wordt nu ook wereldwijd uitgezonden op televisie via de satelliet. Sinds de Armeense genocide in 1915 wonen er meer Armeniërs in het buitenland dan in de bergachtige republiek zelf – 8 miljoen tegenover 3 miljoen.

In het filmpje komen bekende Armeense kunstenaars, muzikanten en politici aan het woord. „Eén Armeniër, één artikel – dat zal ik zeker doen en u ook, geloof ik”, zegt bijvoorbeeld de minister van Educatie Armen Ashotyan. Zijn collega van Defensie, Seyran Ohanyan, verkondigt dat hij al een artikel heeft geschreven over het Armeense leger.

    • Steffi Weber