Obama: geen enkele rechtvaardige god staat voor wat IS doet

Foto ANP/EPA/Olivier Douliery

President Obama heeft vanavond de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door IS streng veroordeeld. ‘Er moet een gezamenlijke inspanning komen om te voorkomen dat deze kanker zich verder verspreidt.’

Volgens Obama zullen de VS doorgaan met de acties tegen IS, ondanks het overlijden van Foley. Dat zei de president tijdens een tv-toespraak vanavond:

“Geen enkele rechtvaardige god staat voor wat IS gisteren heeft gedaan en iedere dag doet. Hun ideologie is bankroet.”

Ook minister van Buitenlandse Zaken John Kerry veroordeelde de moord op Foley:

“IS en het kwade waar het voor staat moeten worden vernietigd.”

Hoe de strijd tegen IS vorm moet krijgen werd niet duidelijk uit de verklaringen van Obama en Kerry. Wel meldt Reuters dat het Pentagon een verzoek heeft ingediend voor meer beveiligingspersoneel in Irak. Mogelijk zouden daar ook 300 militairen bij zitten.

Onthoofding is waarschuwing

Vannacht dook een video op waarin James Foley door een IS-strijder wordt onthoofd. Foley werd in 2012 door extremisten in Syrië ontvoerd. Volgens het Witte Huis is de video authentiek.

Het filmpje - Message to America gedoopt - dient als een waarschuwing aan het adres van de VS, die luchtaanvallen uitvoeren op posities van IS in het noorden van Irak. De organisatie heeft gedreigd om een tweede Amerikaan te doden mochten de VS toch doorgaan met het bestoken van IS-strijders. Het zou gaan om de journalist Steven Sotloff.

Volgens AP zijn ondanks de dreigementen van IS vandaag toch een tiental luchtaanvallen op stellingen van de beweging uitgevoerd. De aanvallen concentreerden zich rondom de dam bij Mosul, die in handen is van Koerdische en Iraakse strijders. De bedoeling was om een bufferzone te creëren rondom het strategisch zeer belangrijke bouwwerk.

De Britse autoriteiten hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar de dader in de video, aangezien hij een Engels accent heeft. Premier David Cameron is gechoqueerd, zo laat hij weten:

“We hebben nog niet het individu geïdentificeerd, maar voor zover we kunnen zien is het zeer aannemelijk dat het om een Brits burger gaat. Dat is zeer schokkend.”

De premier laat daarnaast weten dat er nog steeds geen sprake is van een militaire missie in Irak. Groot-Brittannië is al in het gebied actief met surveillancevluchten. Ook worden er voorraden geleverd aan Koerdische strijders.

Lees ook: Wat bracht James Foley naar Syrië en hoe is hij verdwenen?

    • Philippus Zandstra