Noodlijdend Coca-Cola Amatil moet het roer omgooien

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Coca-Cola Amatil, een van de vijf bottelbedrijven van de wereldberoemde frisdrankproducent, maakt voor het tweede jaar op rij verlies. Het Australische bedrijf zag de afgelopen maanden lagere verkoopcijfers in buurtwinkels en benzinestations, maar wordt nog wel het meest getroffen door recente supermarktenoorlogen, meldt The Sydney Morning Herald.

De nettowinst van Coca-Cola Amatil in Australië daalde de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 16 procent naar 127,3 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En ook in Indonesië daalden de inkomsten met 83,4 procent. En hiermee eindigt de malaise niet. Topvrouw Alison Watkins waarschuwde al eerder dat 2015 ook “geen makkelijk jaar” wordt.

Volgens critici moet Coca-Cola Amatil om zich te redden onder andere zeventig miljoen euro per jaar gaan bezuinigen, investeren in nieuwe producten en marketing, werk uitbesteden aan lagelonenlanden en het aantal aandelen inkrimpen. In oktober komt het bottelbedrijf met een nieuwe strategie. Verwacht wordt dat er op grote schaal ontslagen zullen vallen.

Japanse tak Citigroup in de uitverkoop

Citigroup gaat haar Japanse consumentenbankieren-tak verkopen, meldt Asia Nikkei Review. Deze bedrijfsactiviteiten zijn door de lage Japanse rente niet meer winstgevend voor de Amerikaanse bank.

Ongeveer negen Japanse banken, waaronder drie megabanken, zouden geïnteresseerd zijn in de verkoop van dit onderdeel. Zij azen op de relatief rijke klandizie van Citigroup. Waarschijnlijk zullen de banken in september hun eerste bod uitbrengen.

De verkoop is niet het einde van de activiteiten van Citigroup in Japan. De internationale bank, een van de allereerste in het land, blijft operationeel op het eiland. Maar zal zich voortaan vooral bezighouden met het veel lucratievere zakenbankieren.

Duurzame energie in Australië krijgt klap

Ambitieuze plannen om in Australië ‘s werelds grootste zonne-energiecentrale te bouwen zijn geschrapt, meldt de South China Morning Post. Volgens de bedenkers zou de regering in Canberra niet serieus zijn in het najagen van een duurzamer energiebeleid.

De locatie van Solar Systems in Victoria zou drie keer groter worden dan elke andere bestaande zonne-energiecentrale op aarde. Dick Warburton, voormalig bestuurslid van de Australische centrale bank en nu hoofd van een onderzoek naar duurzame energie, wordt echter aangewezen als dwarsligger van het project. Hij én de Australische regering zouden twijfels hebben over de menselijke bijdragen aan klimaatverandering. Naast de plannen voor de centrale werd ook onder andere een belasting op koolstofdioxide geschrapt.

Als Solar Systems nog zijn ambitieuze plannen wil verwezenlijken, moet het waarschijnlijk de ogen naar het westen richten. Eerder dit jaar leverde het bedrijf een zonnecentrale op in de Saoedische hoofdstad Riyad.

    • Hans Klis