Staakt-het-vuren in Gaza voorbij

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is gisteren doorbroken met luchtaanvallen van beide kanten. Bij een luchtaanval van Israël zou volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid een meisje van twee en een vrouw gedood zijn. Er was een tijdelijk staakt-het-vuren van kracht sinds 11 augustus, dat hoop moest geven op een permanent bestand tussen Israël en Hamas.

Volgens Palestijnse bronnen zijn er gisteren zeker 35 Israëlische luchtaanvallen geweest en raakte één daarvan een huis in Gazastad. De Israëlische premier Netanyahu gaf het leger opdracht de bombardementen op Gaza te hervatten na Palestijnse aanvallen op Israël. Vanuit de Gazastrook zouden drie raketten zijn afgevuurd op het zuiden van Israël. De Palestijnse raketten maakten geen slachtoffers. Israël riep zijn delegatie terug uit Kairo, waar onder Egyptische bemiddeling met Hamas werd onderhandeld over een langere wapenstilstand. „De besprekingen in Kairo werden gevoerd onder de overeengekomen voorwaarde van een totale stopzetting van vijandelijkheden”, zei een Israëlische regeringswoordvoerder. „Wanneer Hamas het staakt-het-vuren verbreekt, verbreekt het ook de afspraak voor de onderhandelingen in Kairo.” Het afbreken van de onderhandelingen is een zware tegenslag voor de door Egypte geleide diplomatieke inspanningen om formeel een eind te maken aan weken van zware gevechten tussen Israël en Hamas. De gevechten waren de zwaarste sinds Hamas in 2007 de macht in Gaza naar zich toe trok en kostten aan meer dan tweeduizend Palestijnen en 67 Israëliërs het leven.

    • AP/Reuters