Nederlandse consumenten zijn iets somberder geworden

Nederlandse consumenten zijn deze maand iets negatiever geworden over het economische klimaat. De index die het vertrouwen van consumenten meet, daalt in augustus met vier punten naar -6. Dat komt mogelijk door de geopolitieke onrust, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Foto ANP/Bas Czerwinski

De Nederlandse consument is deze maand negatiever geworden over het economisch klimaat. De indicator die het vertrouwen van consumenten meet, daalt in augustus met vier punten naar -6, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Dat komt mogelijk door de “gespannen internationale politieke situatie”.

Het vertrouwen in de economie begon vorige zomer signalen te vertonen van herstel. Na een diep dal tijdens de crisis, gevolgd door een flinke stijging van ruim een jaar, bleef de stemming van consumenten sinds mei op hetzelfde niveau hangen, net onder het nulpunt. Er bleven dus net iets meer mensen negatief gestemd dan positief. Deze maand is voor het eerst sprake van een terugval.

Nog steeds minder negatief dan voorheen

Consumenten zijn vooral minder optimistisch over de toekomstige economische ontwikkelingen. Ook de bereidheid om grote uitgaven te doen, viel iets lager uit dan in juli.

Overigens zijn consumenten nog altijd minder negatief dan in de laatste twintig jaar. Tussen 1994 en nu kwam de index gemiddeld uit op -8. Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit, toen de graadmeter steeg naar 27.

Minder investeringen

Ook bedrijven en overheden zijn afwachtender geworden met investeringen. Na acht maanden groei gaven zij in juni juist minder uit aan machines, gebouwen en wegen. De investeringen in materiële vaste activa daalden met 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vorige week meldde het CBS al dat de groei van de investeringen in het tweede kwartaal van 2014 lager was dan in het eerste kwartaal.

In april en mei investeerden bedrijven respectievelijk 5,6 en 0,8 procent meer dan een jaar eerder. In juni werd vooral minder geïnvesteerd in woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur. Voor personenauto’s en computers werd nog wel meer geld uitgetrokken.

    • Laura Klompenhouwer