Moneyball-moment aangebroken voor American Football-teams

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Amerikaanse National Football League maakt een eigen Moneyball-momentje mee. The Wall Street Journal bekijkt hoe professionele American Football-teams in het nieuwe seizoen elektronische data kunnen vergaren over hun spelers om betere tactieken en strategieën te ontwikkelen om uiteindelijk die winnende touchdown te maken op Superbowl Sunday.

De film Moneyball, naar het boek van financieel journalist Michael Lewis, gaat over een tergend slecht honkbalteam dat statistiek inzet om beter te worden:

Deze zomer sloot de NFL een overeenkomst met Zebra Technologies om spelers uit te rusten met zenders in hun schoudervullingen. Op deze manier kunnen al hun bewegingen in kaart gebracht worden. Andere teams geven spelers camera’s op hun helmen om te kunnen zien wat zij daadwerkelijk op het veld zien. En uiteraard wat daar aan veranderd moet worden.

De zenders van Zebra Technolgies volgen spelers op het veld:

Coaches zien de komst van de elektronica met optimisme tegemoet. Want manieren om snelheid, calorieverbranding of gewrichtsbelasting te meten in deze keiharde contactsport, kunnen ingezet worden om spelers te beschermen. Of in het geval van een luie quarterback, achter de broek aan te zitten.

Southeastern Grocers zet beursgang in het vriesvak

Southeastern Grocers gaat toch niet naar de beurs, schrijft The New York Times. Een jaar na de aankondiging van de IPO trekt de eigenaar van de Winn-Dixie en Bi-Lo supermarkten zich terug.

Waarom de - naar eigen zeggen - op vijf na grootste supermarktketen de geplande aandelenemissie van vijfhonderd miljoen in september heeft geschrapt, is onduidelijk. Met de beursgang wilde Southeastern Grocers schulden afbetalen en het werkkapitaal vergroten.

Doordat Southeastern Grocers nu voorlopig afziet van de IPO, blijft Lone Star Funds de eigenaar van de keten. Dit private equity-fonds fuseerde in 2011 de supermarkten van Winn-Dixie en Bi-Lo. Een goede beslissing, want de winst in 2013 - ruim 221 miljoen dollar - voor de supermarkten van Lone Star Funds was vier keer zoveel als het jaar ervoor. Mogelijk licht Southeastern Grocers vandaag of later deze week de beslissing om niet naar de beurs te gaan toe.

Het gaat goed met Petsmart, dus moet de keten verkocht worden

Aandeelhouders van Petsmart kregen goed nieuws vandaag. De inkomsten van het bedrijf stegen het afgelopen kwartaal met ruim 1 procent naar 1,7 miljard dollar en de winst groeide met bijna 2 procent naar ruim 98 miljoen dollar. Toch maakte ‘s werelds grootste dierenwinkelketen bekend op zoek te zijn naar een koper, meldt Fortune.

Volgens Petsmart is het bedrijf met de verkoop op zoek naar een maximalisatie van de waarde van het bedrijf (nu geschat op zo’n zeven miljard dollar). Petsmart wordt al langer onder druk gezet door aandeelhouders, onder leiding van investeerdersfirma Jana Partners LLC om de boel van de hand te doen.

Het bestuur van Petsmart werkt samen met onder andere JPMorgan Chase & Co en advocatenkantoor Wachtell om de verkoop te onderzoeken. Ingewijden laten persbureau Reuters echter weten dat de keten ook vasthoudt aan de mogelijkheid om niet te verkopen en mogelijk Jana Partners wil uitkopen. Maar of het machtige Jana Partners LLC dat pikt?

    • Hans Klis