Merkel zet Porosjenko en Poetin onder druk om uitweg te zoeken

Kanselier Merkel bemiddelt zaterdag tussen Rusland en Oekraïne. Porosjenko en Poetin treffen elkaar in Minsk.

Alle hoofdrolspelers in het Oekraïens/Russische conflict gaan zich komende zes dagen persoonlijk inzetten om een politieke uitweg uit de steeds dodelijker oorlog in de Donbass te vinden. Bondskanselier Merkel van Duitsland neemt het voortouw. De presidenten Poetin en Porosjenko ontmoeten elkaar daarna tête-à-tête.

Zaterdag is kanselier Merkel in Kiev voor besprekingen met de Oekraïense president Porosjenko. Het is voor het eerst dat de Duitse regeringsleider zelf in Oekraïne is sinds het begin van de politieke crisis, die nu op een militair conflict is uitgedraaid. Tot nu toe liet Merkel de bemiddeling over aan haar minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken. De regering in Kiev beschouwt de komst van de bondskanselier als ondersteuning voor haar beleid om eerst de oostelijke Donbass op de pro-Russische milities te heroveren en pas daarna te gaan onderhandelen over meer politiek/bestuurlijke autonomie voor de Russisch-talige regio. Maar de kans is groot dat Merkel ook eisen zal stellen aan de Oekraïense regering.

Volgende week dinsdag ontmoet president Porosjenko in Minsk zijn Russische tegenpool Poetin voor een gesprek over de humanitaire toestand in vooral Loegansk en Donetsk waar Oekraïense strijdkrachten hun tegenoffensief verder voortzetten nu de pro-Russische rebellen dagelijks meer terrein moeten prijsgeven.

Volgens Oekraïense media krijgen de milities wel de beschikking over steeds meer zware wapens.

De Russische president is in Minsk onder het mom dat daar een top van de drie regeringsleiders van de Euro-Aziatische Douane Unie plaatsvindt: te weten de presidenten Nazerbajev (Kazachstan), Loekasjenko (Wit-Rusland) en Poetin zelf. Maar via eurocommissarissen Ashton, De Gucht en Oettinger is de EU in Minsk aanwezig. Dat wijst er op dat het gasconflict in de onderhandelingen wordt betrokken. De Gucht deed de onderhandelingen met ex-president Janoekovitsj over het associatieverdrag met Oekraïne.