Maak van de Nederlandsche Apparatenfabriek de nummer 1 van Europa

Beeld iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Managing Director van Security Management
Bedrijf: de Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap)
Wat valt op aan de vacature: Het filmpje.

Wat doe je dan eigenlijk?

De Eiffeltoren. Schiphol. “Onze beveiligingssystemen zijn overal”, zegt topman Ruben Wegman. Nedap bestaat uit acht verschillende divisies. Healthcare, bijvoorbeeld. En Retail. Die ontwikkelen ieder op hun eigen gebied elektronische systemen. Een van de grootste (met honderd werknemers) is Security Management.

Daar word jij de baas van. “Je bent verantwoordelijk voor alle details”, zegt Wegman. “Van innovatie tot de marketing en verkoop.” Al ligt de nadruk met name op de verkoop. Wegman: “We hebben de afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuw softwaresysteem.” Nu is het tijd die aan de man te brengen.

Denk aan een Unilever. Of een Lufthansa. Het meeste klantcontact loopt via jouw werknemers, maar bij de echt grote contracten (“zoals voor de Europese Commissie”) schuif je zelf aan. “Je bent het visitekaartje van de organisatie”, zegt Wegman. Is er ergens in de wereld een congres van de beveiligingsindustrie? Dan spreek jij er.

Wat verdient dat?

Exacte bedragen noemt Wegman liever niet. “Laten we het houden op ruim een ton. Maar dan bedoel ik wel echt ruim.” Ook is er een bonusregeling, krijg je korting op Nedap-aandelen en worden al je onkosten vergoed. Al wil dat niet zeggen dat je business class de wereld rondvliegt en in vijfsterrenhotels slaapt. “Voor iedereen geldt dezelfde standaard, of je nu ontwikkelaar bent of directeur.”

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige managing director heeft een nieuwe baan binnen Nedap gekregen. “De functie vraagt in deze fase om andere competenties”, zegt Wegman. “We zoeken nu iemand met meer saleservaring.”

Wat voor collega moet je zijn?

Eentje die niet hecht aan hiërarchie. Wegman: “We hebben hier geen secretaresses. Iedereen haalt zijn eigen koffie, leegt zijn eigen prullenbak.” Nedap kent ook geen centrale afdelingen. Geen centrale afdeling Sales, geen centrale afdeling R&D. Te veel bureaucratie, vinden ze in Groenlo. Iedere divisie heeft zijn eigen mensen.

Je bent dus ook een ondernemer, zegt Wegman. “Geen manager.” Iemand die weet dat zijn of haar werknemers het beste presteren als je ze “de ruimte” geeft. “Krachtig leiderschap”, noemt de topman dat. “Daar moet je het nodige zelfvertrouwen voor hebben.” En dan die sales. Jij weet hoe je bits vertaalt naar een winnende propositie.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het jaar 2013 was een beetje een teleurstellend. Nedap maakte winst (9,8 miljoen euro), maar zag die voor het eerst in een paar jaar dalen. Dat komt door investeringen die het heeft gedaan, zegt Nedap. In nieuwe systemen, nieuwe werknemers. De vooruitzichten zijn beter: de eerste helft van dit jaar steeg de winst weer.

En een van die investeringen moet zich nu gaan uitbetalen. Door jou. Security is een lastige markt, zegt Wegman. “Er is nog geen duidelijke marktleider.” Aan jou om van Nedap de Europese “number one” te maken. Vanuit de Achterhoek, dat dan weer wel. Maar, zoals ze bij Nedap zelf zeggen:

“Vanuit Groenlo ben je binnen 1,5 uur in Amsterdam en binnen nog eens 3,5 uur in Moskou. Wel zo handig voor onze internationale ambities.”

    • Eva Oude Elferink