Kroniek van wereldreiziger

None

Worden ze nog gemaakt, avonturiers van het kaliber Sam Waagenaar (1908-1997)? Vooral bekend als fotograaf, maar ook een blauwe maandag spion, operettezanger, journalist en publiciteitsmanager bij filmmaatschappij MGM. Daar zou je wel een boek over willen lezen. Maar zijn autobiografie vol sterke verhalen bleef ongepubliceerd, en ligt nu ten grondslag aan een documentair portret van Pim Zwier.

Het is een manifest tegen de vergetelheid, geïllustreerd door Waagenaars vele foto’s van kleine en grote wereldgeschiedenissen. Hij was erbij; bij de glorie en de tragiek van de twintigste eeuw die in zijn beelden soms heel ver weg lijkt. Zo vluchtte Waagenaar voor de Duitsers, om vervolgens in Amerika als nazi te figureren in Hollywoodfilms.

Hoe minder getuigen van de laatste eeuw resteren, hoe reusachtiger hun geschiedenissen klinken. Waagenaars leven is een jongensboek, wat wordt onderstreept door de jazzy soundtrack en de vertelstem van Hans Dagelet. Never a Dull Moment schrijft een kroniek en blijft dicht bij Waagenaars aanstekelijke relaas: je zou bijna zelf je koffer gaan pakken. Maar wat mist, is een verklaring voor zijn reislust en ongedurigheid.

    • Dana Linssen