Hollande wil conferentie over IS, Cameron onderbreekt vakantie

President Hollande tijdens een persconferentie bij het Elysée in Parijs. Foto EPA/Etienne Laurent

De Franse president François Hollande heeft opgeroepen tot een internationale conferentie over de terreurgroep Islamitische Staat. Tijdens de top zou een gezamenlijke aanpak tegen IS in Irak en Syrië centraal moeten staan. De Britse premier David Cameron heeft ondertussen zijn vakantie onderbroken, na de onthoofding van een Amerikaanse fotojournalist door een man met een Brits accent. Dat meldt persbureau Reuters.

Hollande noemt de internationale veiligheidssituatie “de ernstigste” sinds 2001, het jaar van de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. “We moeten een internationale strategie bedenken tegen deze groep”, zegt hij in een interview met het Franse dagblad Le Monde. De president heeft ook kritiek op het Westen.

“Als er twee jaar geleden actie was ondernomen om een transitieregering aan te stellen, was er nu geen Islamitische Staat geweest. Als er een jaar geleden een reactie was gekomen van de wereldmachten toen Bashar al-Assad chemische wapens inzette, hadden we nu niet voor de verschrikkelijke keuze gestaan tussen een dictator en een groep terroristen.”

Cameron komt na de onthoofding van journalist James Foley door een gemaskerde IS-strijder met een Brits accent vandaag terug naar Londen. Hij zal daar de situatie in Irak en Syrië en de bedreiging die uitgaat van IS bespreken met leden van de regering.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron If true, the murder of James Foley is shocking and depraved. I will today chair meetings on the situation in Iraq/Syria.

De Britse minister van Buitenlandse zaken Philip Hammond noemde de waarschijnlijke onthoofding eerder vandaag een “ontstellend voorbeeld van de wreedheid” van de Islamitische Staat, meldde de BBC. De moord op Foley is volgens de Britse beul een vergelding voor de Amerikaanse luchtaanvallen op doelwitten van IS van de afgelopen twee weken. Hammond zei zich er bewust van te zijn dat “aanzienlijke aantallen” Britse burgers lid zijn van de extremistische groepering, die in delen van Irak en Syrië een kalifaat heeft uitgeroepen.

    • Laura Klompenhouwer