Netanyahu: campagne duurt zo lang als nodig is; Hamas stopt onderhandelingen

Widad Mustafa Deif, de vrouw van Hamas-leider Mohammed Deif, wordt begraven nadat ze is omgekomen na een raketaanval van Israël.
Widad Mustafa Deif, de vrouw van Hamas-leider Mohammed Deif, wordt begraven nadat ze is omgekomen na een raketaanval van Israël. Foto AP / Khalil Hamra

Hamas heeft aangekondigd niet verder te willen onderhandelen over een nieuwe wapenstilstand nadat de vrouw en een zoontje van een Hamas-commandant bij een aanval in de Gazastrook zijn omgekomen. Gisteravond liep een bestand af, waarna beide partijen elkaar weer aan het bestoken zijn.

Update 19.56: Volgens premier Netanyahu is de campagne in Gaza nog niet voorbij. De operaties zullen net zo lang doorgaan totdat de Israëli’s weer veilig zijn:

“Als Hamas op ons vuurt, slaan wij in zevenvoud terug.”

Pas als het weer veilig is, kan er ook weer sprake zijn van een ‘diplomatieke horizon’, aldus de premier in een verklaring vanavond.

Mohammed Deif, een commandant van Hamas, was vandaag het doelwit van een raketaanval van het Israëlische leger. Bij de aanval kwamen volgens Hamas de vrouw en een zoontje van Deif van zeven maanden om het leven. Ook drie andere personen zouden zijn gedood bij de aanval.

Aanvallen tegen Israël worden opgevoerd

Deif zelf zou nog steeds in leven zijn, maar dit wordt nog niet bevestigd door Israël. De woordvoerder van Hamas:

“Jullie hebben gefaald en gemist.”

De Palestijnse delegatie in Kairo is door de gewapende tak van Hamas opgeroepen om terug te keren. De Palestijnen waren in de Egyptische hoofdstad om te onderhandelen over een bestand.
Volgens de woordvoerder zullen de aanvallen tegen Israël worden opgevoerd. Hij dreigde onder meer met raketaanvallen op Ben Goerion, het vliegveld ten oosten van Tel Aviv. In die stad sloeg vanavond reeds een raket in:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF The recent explosion heard in Tel Aviv was part of a barrage of 5 rockets fired at Israel in the past 30 minutes.

’20 doden door aanvallen’

Het bestand tussen Israël en Hamas liep gisteren af nadat er vanuit de Gazastrook raketten op Israël waren afgevuurd, die vervolgens door het Israëlische leger met tegenaanvallen werden beantwoord. Volgens persbureau AP zijn er sindsdien twintig Palestijnen gedood en 120 anderen gewond geraakt. Volgens het Israëlische leger zijn er vanuit de Gazastrook 175 raketten afgevuurd:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Since Hamas broke the latest ceasefire, over 175 rockets have been fired at Israel.

Of er in Israël slachtoffers zijn gevallen door de raketbarrages is nog niet bekend.

    • Philippus Zandstra