‘Grond voor hek rond Griekse villa koning kostte half miljoen’

De Nederlandse staat heeft vorig jaar 461.000 euro betaald voor de pacht van grond rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander. Dat meldt RTL Nieuws op basis van vertaalde documenten. De grond moest worden gebruikt voor het plaatsen van een beveiligingshek.

Het vakantiehuis van koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de Zuid-Griekse plaats Kranidi. Foto ANP/Royal Images/Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse staat heeft vorig jaar 461.000 euro betaald voor de pacht van grond rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander. Dat meldt RTL Nieuws op basis van vertaalde documenten. De grond moest onder meer worden gebruikt voor het plaatsen van een beveiligingshek.

De overeenkomst zou via een Griekse advocaat zijn gesloten met een buurvrouw van het terrein. De raadsman trad, via een machtiging van minister Opstelten van Justitie aan een Haagse notaris, op als “speciale gevolmachtigde en zaakwaarnemer van de Nederlandse staat”. Zijn opdracht was de grond “koste wat kost” te krijgen, schrijft RTL.

Staat betaalt beveiliging

In de documenten is te lezen dat de staat bijna een half miljoen euro betaalde, terwijl de reële marktwaarde 35.214 euro zou bedragen. De pachtovereenkomst geeft Nederland het recht om de komende dertig jaar over de grond te beschikken. Hoeveel de staat verder aan kosten heeft gemaakt, naast de pacht van de grond, is onduidelijk.

Het bedrag van 461.000 euro werd in elk geval niet genoemd in de beantwoording van Kamervragen door premier Rutte over de vakantievilla eerder dit jaar. Rutte schreef wel dat de kosten voor de beveiliging “voor rekening van de staat” komen.

Ten behoeve van de beveiliging van de Koning, zijn gezin en hun omgeving is, naast voorzieningen in de woning, op het terrein een bijgebouw gerealiseerd. Verder wordt een beveiligingshek gerealiseerd. Ook is uit veiligheidsoverwegingen besloten de reeds aanwezige houten steiger te vervangen door een betonnen steiger. Voor deze activiteiten zijn de benodigde vergunningen en/of toestemmingen verleend door de Griekse overheden. De kosten voor de beveiliging komen voor rekening van de staat.

Ophef begon in Grieks parlement

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bepaalt volgens Rutte wie en wat in aanmerking komt voor beveiliging en hoe streng die beveiliging is. Justitie is één van de ministeries met een budget voor de beveiligingsuitgaven. De begroting specificeert verder niet of de uitgaven “betrekking hebben op bijvoorbeeld leden van het kabinet, van de Kamers der Staten-Generaal of van het koninklijk huis”.

Rutte schreef zijn antwoorden aan de Tweede Kamer nadat ophef was ontstaan in Griekenland. Daar hadden parlementariërs opheldering geëist van de regering over “illegale bouwactiviteiten” rondom de villa, zoals de aanleg van een privéhaven, beveiligingshekken en bijgebouwen.

    • Laura Klompenhouwer