Hek voor koninklijke vakantievilla kost bijna half miljoen euro

Het vakantiehuis van koning Willem-Alexander in de Griekse plaats Kranidi. Foto ANP

De Nederlandse staat heeft bijna een half miljoen (461.000) euro aan erfpacht betaald voor de grond waarop het beveiligingshek voor de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander wordt gebouwd. De reële marktwaarde van de grond bedraagt 35.214 euro.

Dat blijkt uit stukken die RTL Nieuws vanochtend heeft gepubliceerd. De overeenkomst van maart vorig jaar is via een Griekse advocaat als gevolmachtigde van de Nederlandse staat gesloten met een buurvrouw van het terrein. De erfpacht geldt voor dertig jaar en betreft twee stroken land van 1.034 en 376 vierkante meter.

„Een heel goede en noodzakelijke maatregel”, zei minister Opstelten (Veiligheid) voor aanvang van een extra ministerraad vandaag over de begroting voor 2015.

Premier Rutte (VVD) heeft de genoemde bedragen niet gemeld in zijn beantwoording op 2 juli van schriftelijke vragen van het PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Die wilde weten hoever de verantwoordelijkheden van de staat reiken voor het realiseren van de woning en de beveiliging. Rutte schreef dat beveiligingskosten voor rekening van de staat komen.

In verband met de beveiliging worden een hek, een bijgebouw en een betonnen steiger gerealiseerd. De steiger kan onder meer worden gebruikt voor het aanleggen van de nieuwe speedboot ter waarde van 7 à 8 ton die de koning heeft gekocht.