Bouwbedrijf Heijmans lijdt fors verlies

Foto ANP

Heijmans heeft afgelopen halfjaar een nettoverlies geleden van 8 miljoen euro. Dat maakte het Nederlandse bouwbedrijf vanochtend bekend. In dezelfde periode vorig jaar was het verlies nog 5 miljoen euro. De omzet daalde met bijna 10 procent, naar 823 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Bert van der Els is “niet tevreden”, zegt hij in een verklaring. “Het moet gewoon beter.” Hij wijst wel op een groeiende orderportefeuille. Heijmans heeft nu voor 2,3 miljard euro aan opdrachten in het vooruitzicht, tegenover 1,8 miljard vorig jaar.

Ook noemt Van der Els “een steeds steviger herstel van de woningmarkt”. Het verlies over vastgoed en woningbouw is minder sterk dan vorig jaar. Tot en met juni 2014 verkocht Heijmans 482 woningen, tegen 386 in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de Nederlandse wegenbouw was het verlies groot.

Eerder meldde Ballast Nedam, een van de grootste bouwers van Nederland, al een nettoverlies van 51 miljoen euro over het laatste halfjaar, tegenover een verlies van 3 miljoen euro een jaar eerder. Ook van BAM, dat morgen met cijfers komt, wordt een fors verlies verwacht. Dat bedrijf waarschuwde vorige maand alvast dat het projectverliezen heeft geleden van in totaal 75 miljoen euro op projecten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

In een vertrouwelijk analistenrapport noemt zakenbank Kempen & Co het bouwbedrijf een “tikkende tijdbom”, schrijft RTL Nieuws. De analisten maken zich vooral zorgen over de schuldenlast van BAM, en vrezen dat problemen bij bouwprojecten tot nog meer kostenoverschrijdingen leiden.

    • Christiaan Pelgrim