FC Barcelona mag in 2015 geen spelers kopen

Dankzij het hoger beroep tegen het transferverbod kon FC Barcelona Luis Suárez aantrekken.
Dankzij het hoger beroep tegen het transferverbod kon FC Barcelona Luis Suárez aantrekken. Foto EPA / Toni Albir

Voetbalclub FC Barcelona heeft het hoger beroep tegen het door de FIFA opgelegde transferverbod verloren. Als gevolg daarvan mag de Spaanse club in heel 2015 geen spelers kopen. De club was eerder al veroordeeld, maar wist de straf op te schorten door hoger beroep aan te tekenen en kon daardoor spits Luis Suárez kopen.

Barcelona werd eerder schuldig bevonden aan het overtreden van regels met betrekking tot transfers van spelers onder de 18 jaar.

Het eerdere vonnis blijft staan waardoor de club ook een boete van 450.000 Zwitserse frank moet betalen (ongeveer 369.000 euro). Daarnaast krijgen ze negentig dagen de tijd om “de situatie rond alle minderjarige spelers te reguleren”.

FC Barcelona gaat wederom in beroep

Barcelona noemt de straf een belediging voor hun jeugdopleiding die ze een “wereldwijd voorbeeld voor academisch, menselijk en sportief onderwijs” noemen. FC Barcelona gaat ook tegen deze straf in beroep, nu bij het internationale sporttribunaal CAS.

In deze transferperiode kocht FC Barcelona naast Suárez ook Thomas Vermaelen, Ivan Rakitic en Jérémy Mathieu. Met de transfers die Barcelona tot nu toe heeft gedaan zou zo’n 180 miljoen euro gemoeid zijn.

De huidige transferperiode duurt tot 1 september, de volgende transferperiode waarin Barcelona weer aankopen mag doen begint op 1 januari 2016.

    • Alex van der Hulst