Expats terug naar huis door ebola

In de Afrikaanse landen waar het virus heerst zitten ook veel Nederlandse multinationals. Wat doen deze bedrijven om hun werknemers in veiligheid te brengen?

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

Stel, je bent expat in Sierra Leone, Nigeria, Liberia of Guinee. Onbezorgd naar je werk ga je niet meer nu je weet dat in die landen het ebolavirus heerst. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwamen 1.145 mensen om het leven sinds het virus december vorig jaar uitbrak. Patiënten lijden aan hevige koorts, bloedingen of diarree, en kunnen uiteindelijk aan het virus overlijden.

Het virus is een groot probleem voor de lokale bevolking én voor expats. Wat als je in een land werkt waar ebola heerst, moet je dan verplicht doorwerken? Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat je werkgever dat beslist. „Daar is geen wet- en regelgeving voor, maar dat is altijd het beleid en de verantwoordelijkheid van de betrokken organisatie.” Zelf halen ze hun medewerkers op de ambassades nog niet terug.

Een aantal Nederlandse multinationals heeft vestigingen in de getroffen landen. In Nigeria zijn nu vijftien bevestigde gevallen van ebolabesmetting. Zuivelconcern Friesland Campina heeft zijn werknemers – elf expats – ongeveer tien dagen geleden al weggehaald uit Nigeria. Ze werken door, maar in hun thuisland. De rest van de werknemers van hun fabriek, zo’n 1.400 mensen van de lokale bevolking, werkt wel door. De woordvoerder van Campina: „We geven ze extra voorlichting en een kit met spullen om hun hygiëne op peil te houden, zoals zeep en extra handdoeken.”

Shell heeft zo’n 5.000 medewerkers in Nigeria. Grofweg 5 procent daarvan is expat. Daar werkt iedereen gewoon door.

Volgens de woordvoerder van bierbrouwerij Heineken, die zowel in Nigeria als in Sierra Leone fabrieken heeft, werken de mensen in de brouwerijen in Nigeria door (4.500 werknemers). „Er is niet een direct gevaar voor besmetting daar.”

In Sierra Leone zijn de meeste expats van Heineken wél naar huis geroepen. „Er is nog maar één expat op dit moment, die samenwerkt met lokale medewerkers. Ook van hen zijn de meesten nu thuis. De markt voor bier is toch al ingezakt nu samenscholing verboden is. Mensen komen niet meer bij elkaar in cafés, dus de behoefte aan bier is ook minder.”

KLM laat weten door te vliegen op Nigeria en Lagos, en geeft de crew extra voorlichting bij vertrek. En mocht de crew de reis echt niet zien zitten, kan erover gepraat worden. „Maar mensen hebben bewust voor een vak gekozen waarbij je de wereld over vliegt, ook naar landen waar soms wel wat aan de hand is”, zegt een woordvoerder van KLM. NRC