Greenpeace beklaagt zich over adviseur

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft sinds 2012 een eigen wetenschappelijk adviseur. Maar de vraag is hoe lang nog.

Als het aan milieuorganisatie Greenpeace ligt, schrapt zijn opvolger Jean-Claude Juncker de functie. Greenpeace adviseerde dat vorige maand in een brief aan Juncker en kreeg deze week steun van dertien andere non-gouvernementele organisaties, waaronder Friends of the Earth.

De organisaties zeggen moeite te hebben met de ondoorzichtige werkwijze van de huidige adviseur, de Schotse microbioloog Anne Glover. Zij vindt dat haar adviezen niet openbaar moeten zijn, uit vrees dat de wetenschap wordt meegesleurd in een politiek debat. Laat onafhankelijke ‘multidisciplinaire’ bronnen met oog voor het algemeen belang maar advies geven, stelt Greenpeace.

Glover is overigens helemaal niet tegen meer transparantie. Ze wil Europese besluitvorming een beter wetenschappelijk fundament geven, met debat daarover in het publieke domein. Voorstanders van het behoud van de functie van wetenschappelijk adviseur denken dat de milieugroepen zich ergeren aan Glovers positieve standpunt over genetisch gemanipuleerde gewassen. Volgens haar is er geen enkel bewijs dat die gevaarlijker zijn dan andere gewassen.